Raste broj socijalnih slučajeva

KARLOVAC – Gospodarska i financijska kriza u Republici Hrvatskoj uzimaju svoj danak te kroz različita statistička izvješća možemo vidjeti da je sve više socijalno ugroženih stanovnika, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj županiji. U siječnju ove godine nažalost došlo je do novog povećanja broja onih koji su dobili pomoć, saznajemo od Višnje Malinar, ravnateljice karlovačkog Centra za socijalnu skrb.

Na kraju prošle godine u evidenciji karlovačkog Centra za socijalnu skrb bilo je 1 357 predmeta, odnosno samca i obitelji koji su primali pomoć za uzdržavanje. Početak nove godine nije donio razlog za optimizam.

– Sada s gotovim siječnjom 2014. bilježimo jedno povećanje koje glasi 1 464 predmeta odnosno matematički rečeno imamo 107 novih predmeta zajamčene mininimalne naknade, kaže Malinar. Inače, to se pravo na naknadu prije zvalo pomoć za uzdržavanje.

A ovih dana sve se više govori o “lažnim siromasima” odnosno o novoj aplikaciji kojom raspolažu socijalni centri diljem Hrvatske i, pomoću koje bi se lažnjaci mogli otkriti jednim klikom miša.

U karlovačkom Centru tom se aplikacijom koriste već skoro deset mjeseci, ali za sad nisu naišli na one koji traže pomoć iako im ona nije potrebna.

– To je nama izuzetno velika pomoć jer je svaki dopis, svaki izlazak dokumenta iz našeg Centra izuzetno spor. Dok ga napišemo, urudžbiramo, pošaljemo poštom, dok nam druge organizacije odgovore i njih košta. Sad jednim klikom miša vidimo puno stvari gdje možemo donijeti pravu procjenu i odluku da li osoba ima pravo na socijalnu pomoć ili ne, zaključuje Malinar.

Uvid u stvarno stanje pojedinca, primjerice njegovog bankovnog računa, moguć je samo na području Hrvatske, ukoliko primatelj socijale radi u primjerice Austriji i tamo ima otvoren račun, Centar za socijalnu skrb nema mogućnost pomoću nove aplikacije to provjeriti.

error: Content is protected !!