KABA

Prema prvim procjenama štete od poplava iznose 29 milijuna kuna

KARLOVAC – Prema prvim procjenama materijalna šteta nastala nedavnim poplavama na području grada Karlovca, ali i šire, procjenjuje se na 29 milijuna kuna. Priopćilo je to danas Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Točnije, od 52 naselja koliko Karlovac ima poplavom je zahvaćeno bilo njih 32. Predsjednica Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Marina Kolaković kaže da do kraja dana očekuju 500 prijava.

Ogromne su štete nastale na komunalnoj infrastrukturi oko 14 milijuna kuna, na infrastrukturi hrvatskih cesta, šuma, HEP-a i Hrvatskih voda oko dva milijuna kuna. Isto toliko se procjenjuje i šteta nastala na imovini pravnih osoba, dok ona kod fizičkih osoba iznosi 11 milijuna kuna. S tim će se izvješćem ići prema Županijskom povjerenstvu.

– U ovom trenutku još nam uvijek nisu dostupna naselja poput Utinje i Sjeničaka zato što su ceste neprohodne, aktivirala su se klizišta te u osam dana nismo uspjeli doći do njih, kaže Kolaković.

Povjerenstvo je danas imenovalo osam timova po četiri člana koji će u sljedećem periodu izaći na teren i procjenjivati štetu prema pristiglim prijavama. Također, prema preporuci europarlamentaraca koji su obišli poplavljena područja Grad će aplicirati prema Europskom fondu za solidarnost. Jedini je problem što je, prema pravilima, potrebno 0,6 posto BDP-a države da bi se mogla zatražiti europska sredstva. Valja napomenuti da to nisu sredstva za naknadu štete već za ublažavanja posljedica štete.