temperature_toplana

  • February 24, 2014
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Ekstremno topao – takav je prema službenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda bio siječanj 2014. na karlovačkom području.

Srednja temperatura u siječnju u Karlovcu, koja je iznosila oko 8 stupnjeva, bila je čak 6 stupnjeva iznad višegodišnjeg prosjeka. Gotovo do samog kraja mjeseca mediji su izvještavali o problemima koje poljoprivrednicima uzrokuju rekordno visoke temperature za siječanj, pa je logično da su se građani nadali da će računi za grijanje biti znatno manji nego primjerice oni za prosinac. Isto je krajem siječnja najavljivao i direktor Gradske toplane.

– Siječanj je natprosječno topao. Temperatura je sada prosječna oko 8 stupnjeva, tako da očekujem duplo manje račune – rekao nam je 23. siječnja direktor Gradske toplane Inoslav Latković.

Međutim, ništa od toga. Računi koji su građanima stigli mjesec dana kasnije jesu doduše nešto manji nego oni za prosinac, ali daleko je to optimističnih najava da će cifre za siječanj biti dvostruko manje. Primjerice, kod pojedinih korisnika čije smo račune dobili na uvid situacija je sljedeća: za stan od 60 kvadrata račun je sa 942 kune za prosinac smanjen na 770 kuna, za stan od 55 kvadrata račun je sa 915 smanjen na 683 kune, dok je jedan Karlovčanin za 100 kvadrata grijanog prostora u prosincu morao platiti 1.444, a u siječnju čak 1.145 kuna!

– Mi smo u siječnju potrošili 25 % manje energije za grijanje nego u prosincu. Siječanj je bio iznimno topao, no zadnji tjedan u siječnju su pale temperature tako da je srednja temperatura za taj mjesec pala. Zato računi ipak nisu manji u većoj mjeri od tih 25 posto – objašnjava Latković.

Zanimalo nas je imaju li Karlovčani problema s plaćanjem računa, obzirom da se radi o povećim svotama.

– Mi s naplatom nemamo uopće značajnih problema. Broj ovrha je cca 50. Ljudi plaćaju račune, dajemo im da plaćaju na rate, na kreditne kartice, tako da ljudima ipak bude lakše platiti. Iako, jasno je da je energija danas skupa i da je to teško plaćati – kaže direktor toplane.

Iako Toplana nudi korisnicima da svoju godišnju potrošnju plaćaju u 12 jednakih mjesečnih rata, umjesto da ljeti plaćaju samo paušal, a zimi i po više od tisuću kuna, zanimljivo je da za sada nema većeg interesa za ovaj oblik plaćanja.