Štrajk solidarnosti sutra od 12 do 14 sati i u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Ne želimo Zakon o radu u kojem radnici i sindikati nemaju pravo glasa, a Vlada odrađuje dio posla koji bi trebali odrađivati sindikalni povjerenici, jedna je od poruka koju Savez samostalnih sindikata upućuje Vladi i Saboru uoči prvog čitanja novog Zakona o radu. U štrajk solidarnosti sutra od 12 do 14 sati će se uključiti sve podružnice SSSH.

Kad su krenuli pregovori o novom Zakonu o radu mislili smo da u ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću imamo dobrog pregovarača, nažalost pokazalo se da to nije tako, stoga smo prije mjesec dana krenuli u izjašnjavanje članstva glasovanjem o generalnom štrajku, kako bi se na taj način pokušalo doći do kvalitetnijeg Zakona o radu, kaže povjerenik SSSH za Karlovačku i Ličko senjsku županiju Nikola Badovinac.

Nažalost zakonski u Republici Hrvatskoj ne postoji mogućnost generalnog štrajka, stoga su dvije tvrtke u Karlovačkoj županiji u kojima nisu iplaćene plaće već nekoliko mjeseci pokrenule štrajk, a ostale tvrtke i institucije u kojima postoji sindikalni povjerenik krenut će u štrajk solidarnosti, o čemu su danas izvjestili svoje poslodavce.

U srijedu će pak članovi sindikata sudjelovati na velikom sindikalnom prosvjedu u Zagrebu na Markovom trgu, uoči prvog čitanja ZOR-a u Saboru. Smatramo kako ovaj zakon mora biti po mjeri svih zaposlenih, ne samo članova sindikata, kaže Badovinac.

Potreban je konstruktivan dijalog, poslodavaca i sindikata, nemoguće je da Vlada odrađuje dio posla koji bi trebali odrađivati sindikati, ali i poslodavci. Nelogično radno vrijeme koje će moći određivati poslodavci, samo je jedan od brojnih razloga zašto bi se svaki radnik trebao solidarizirati i štrajkati za bolju budućnost, smatra Badovinac.

error: Content is protected !!