web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Nema gužve u Poreznoj upravi, do jučer predana 21.081 porezna prijava

KARLOVAC – Zadnji je dan za predaju poreznih prijava. No, većina Karlovčana ove godine nije čekala posljednji trenutak za predaju prijava, pa u Poreznoj upravo danas nije bilo većih gužvi, rekao nam je pročelnik Porezne uprave u Karlovcu Željko Tonković.

– Na jučerašnji dan zaprimljena je 21.081 porezna prijava. Prošle godine zaprimljeno ih je 24.500, a toliko ih očekujemo i ove godine, tako da danas očekujemo da nam stigne još oko 3 tisuće prijava. Danas je samo u određenim momentima bilo manje gužve, ali u principu nema gužve. Primamo prijave sve do 19 sati, a tko i zakasni, može ju predati potom – rekao je Tonković. Bitno je samo poslati preporučenu pošiljku i predati je s današnjim datumom.

Podsjetimo, prijave su dužni predati porezni obveznici koji su tijekom godine u istom mjesecu ostvarili dohodak od dva ili više poslodavca, porezni obveznici koji su ostvarili dohodak iz inozemstva, te porezni obveznici kod kojih isplatitelj dohotka nije platio porez i prirez porezu na dohodak.

Iako je državni proračun tanji nego ikad, povrat poreza ne bi trebao kasniti. Prve isplate očekuju se vrlo brzo, već polovicom travnja.

Inače 2014. je posljednja godina da građani sami predaju porezne prijave.

– Uvođenjem JOPPD-a (Jedinstvenog obrasca poreza, prireza i doprinosa) od 1. siječnja uvedena je obveza sastavljanja izvješća o isplaćenim plaćama te o svim drugim oporezivim i neoporezivim primitcima, svi primici moraju biti prijavljeni Poreznoj upravi, tako da će Porezna uprava samostalno obrađivati porezne prijave – pojasnio je Tonković.