Jelić: Zadovoljan sam Mrzljakovim radom, anonimne prijave neću komentirati

KARLOVAC – Aktualne afere vezane uz karlovačku gradsku tvrtku Vodovod i kanalizacija, Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić” i mjesni odbor Gradac bile su glavna tema današnjeg brifinga, kojeg su s novinarima održali gradonačelnik Damir Jelić i njegovi zamjenici Dubravko Delić i Marina Kolaković. Brifing je, očekivano, započeo sa situacijom u Vodovodu i kanalizaciji, protiv čijeg su direktora ovih dana mediji dobili anonimno pismo u kojemu ga se optužuje za protuzakonito poslovanje i stvaranje višemilijunske štete ovoj gradskoj tvrtki.

Osim što je poslala anonimno pismo medijima, nepoznata osoba direktora Vodovoda i kanalizacije Ivana Mrzljaka prijavila je Županijskom državnom odvjetništvu. Proziva ga za protuzakonito doniranje pola milijuna kuna NK Karlovcu 2011. godine, sklapanje štetnih ugovora s Gradom Duga Resa i njihovom komunalnom tvrtkom, te ugovaranje još niza poslova koji su financijski oštetili ViK. Osoba koja se u pismu medijima potpisala kao “zabrinuti građanin” tvrdi da je pismo anonimno zbog straha od Mrzljakove odmazde, te postavlja pitanje da li je Mrzljak ono za što ga optužuje radio s blagoslovom gradske politike. No, budući da su optužbe odaslane s anonimne adrese, u gradskoj upravi im ne daju veliku važnost. Jelić je poručio da je Mrzaljkovim radom zadovoljan.

– Čovjek se uvijek dvoumi da li komentirati anonimne prijave ili ne. Ja sam zauzeo načelo da neću komentirati ono što je anonimno. Ako netko stoji iza određenih stvari, onda treba preuzeti odgovornost ako je to objeda ili laž. Institucije su tu, neka odrađuju. Analize koje smo mi radili u ViK-u ne pokazuju da bi tu bilo bilo kakvog oblika kriminala, prema uvidu koji je do sada napravljen procedure su načelno poštivane. Ako je bilo nekih pogrešaka u proceduri, pokazat će vrijeme. U konačnici, tko radi taj i griješi. Ali ono što je opći dojam, je da je to itekako pretjerivanje – smatra Jelić.

Ovo je samo još jedna u nizu prijava protiv gradskih tvrtki i u njima odgovornih osoba. Do sada je takvih prijava bilo ukupno desetak.

– Vi danas svašta možete u Hrvatskoj. Demokracija je pitanje sloboda, ali odgvornosti, a ovaj drugi dio nama teže ide. Koliko svojim slobodama kršimo tuđe, diskutabilno je pitanje – kaže gradonačelnik. Koji je smisao ovakvih prijava, poručuje, neka prosude sami građani.

Inače, direktoru ViK-a Ivanu Mrzljaku jučer je ujedno na Općinskom sudu u Karlovcu započelo suđenje za mobing po prijavi djelatnika Krešimira Veblea. Iako nije kometirao konkretan slučaj, gradonačelnik se osvrnuo na problem degradiranja radnika koji mogu i znaju raditi.

– Itekako sam zabrinut jer su oni koji su najjači, najbolji i najpametniji, već otišli iz te tvrtke. Za mene je u ovom momentu čak irelevantan odnos Mrzljak-Veble, ja čitam u zrcalu neke druge odnose, i ako se takve stvari budu ponavljale, onda će gradonačelnik morati intervenirati. Zabrinjava me do krajnosti ako je odljev visokoobrazovanih kadrova posljedica loših međuljudskih odnosa – rekao je Jelić.

Još jedna afera u kojoj je postavljeno pitanje je li gradonačelnik znao za nezakonito poslovanje je afera Gradac. Nakon što je karlovački bračni par Benić, oboje članovi HDZ-a, optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti i izvlačenje više od 1,5 milijuna kuna iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, DVD-a Gradac i MO Gradac, oporba je zahtjevala ostavku gradonačelnika Jelića tvrdeći da se takvo što nije moglo dogoditi bez njegova znanja, međutim gradonačelnik smatra da za to nema razloga.

– Postoji nešto što se zove individualna odgovornost ljudi. Po pitanju stanja u knjižnici, to je otkriveno upravo u gradskoj upravi. Kada je otkrivno, obavjestili smo nadležne institucije. Razgovarao sam s ravnateljicom kako bi se utvrdilo postoji li njega odgovornost kao prve nadređene osobe u tom djelu, iz kojeg zapravo proistječe 98 posto problema u slučaju Gradac. Ravnateljica nema osjećaj krivnje – rekao je gradonačelnik te podsjetio da ravnateljicu Fridu Bišćan na to mjesto nije izabrao on nego Gradsko vijeće.

Kako se ovakve situacije ne bi ponovile, gradonačelnik će predložiti da mjesni odbori i gradske četvrti uđu u sustav gradske riznice, što bi omogućilo transparentnost njihovih financija, a izvješće ravnateljice za Gradsko vijeće, podsjetio, još uvijek se čeka.