Stambena zajednica Doma za djecu Vladimir Nazor još nije zaživjela

KARLOVAC – Prije dvije godine Dom za djecu Vladimir Nazor krenuo je u uređenje stana u kojem bi trebala biti pokrenuta prva Stambena zajednica takve vrste ove institucije. Nažalost, sve je zapelo kad je otkriveno da stan nije više u gradskom vlasništvu, već je prešao u vlasništvo države.

S Gradom je naime postojao Ugovor o najmu, a situacija se zakomplicirala prelaskom stana u vlasništvo države. Dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi, nije moguća ni pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike i mladih.

Prostor je uređen i opremljen zahvaljujući donacijama, te čeka prve stanare.Potrebno je još riješiti pitanje grijanja. Prema Zakonu djeca, odnosno mladi u instituciji mogu boraviti do 21. godine života.

Mladi bi u ovom prostoru mogli boraviti godinu dana, a u stanu ih može živjeti do četvero. Stambena zajednica korak je do samostalnog života, mladi razvijaju svoje socijalne vještine, sami moraju kuhati, pospremati, održavati prostor, a ovo bi bila prva stambena zajednica Doma Vladimir Nazor.

Ovog časa u stanu veličine 99 kvadrata mogle bi boraviti dvije djevojke i jedan mladić. Iako se preferiraju istospolne stambene zajednice, moguće su i mješovite ako je to objektivno moguće. Kad će novouređeni stan dočekati prve stanare vidjet ćemo, nadajmo se da će to biti u skorijoj budućnosti.