web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovačka planinarska ekspedicija prisjetila se uspona na krov Afrike 1979. godine

KARLOVAC –   Baš kao kao što kaže stih pjesme Prljavog kazališta da mogu opet ispočetka, ponovio bih sve, rekao je Mladen Kuka, vođa najslavnije karlovačke planinarske ekspedicije Kilimanjaro 79 prisjećajući se daleke 1979. godine, te podviga koji je bio vrijedan divljenja.

A odlaska na ekspediciju te uspona na vrh najviše afričke planine danas se prisjetilo svih šest članova legendarne ekspedicije: Mladen Kuka, Vlado Furač, Mladen Dijačić, Drago Tropčić, Mladen Strukar i Danko Resanović.
Šestorka se sastala na parkingu kod Gradske toplane. Upravo s tog mjesta  su 1979. godine krenuli na put koji ih je odveo na Kilimanjaro. Uspon na vrh najviše afričke planine ostao je zapisan zlatnim slovima kao najznačajniji uspon u povijesti karlovačkog planinarstva.

kuka1

U to je vrijeme, otkriva Mladen Kuka, odlazak na Kilimanjaro bio ravan odlasku u svemir, jer Karlovac tada nije imao tradiciju planinarstva kao primjerice Rijeka i Zagreb.

– Upravo zbog toga,  u to je vrijeme to bio pionirski poduhvat, rekao je Kuka dodavši da su danas uvjeti za planinarenje daleko lakši.

– Danas jednu jaknu praktički spremite u džep, a od hrane uzmete energetske pločice, dok su prije dio opreme bile teške pernate jakne, a i hranu je trebalo ponijeti sa sobom. Što se tiče terena koji smo obilazili i on je bio teži, danas je pristupačniji i ekspedicije su puno jednostavnije, kaže vođa ekspedicije iz 1979. godine.
Nakon što je šetorka otišla put Afrike doma u Karlovcu stalno su se slušale vijesti gdje su, a kad su se vratili baš svi su željeli znati kako im je bilo, ispričao je Mladen Kuka.

DSCN3018

Upravo nakon tog osvojenog vrha redale su se ekspedicije u sva ostala najviša svjetska velegorja. Inače, sama ekspedicija na Kilimanjaro bila je organizirana povodom 400 – te godišnjice grada Karlovca i zasigurno je bila ogroman poticaj daljnjem razvoju visokogorskog planinarstva u Karlovcu. Zbog tog iznimnog uspjeha Planinarsko društvo Dubovac je u anketi biramo najbolje u karlovačkom sportu 1979. godine proglašeno najboljim masovnim sportskim društvom u Karlovcu, a Mladen Kuka po prvi put u povijesti karlovačkog sporta plasiran je među deset najboljih sportaša Karlovca.

DSCN3004

Članovi ekspedicije koja ih je odvela na krov Afrike, danas nakon 35 godina po prvi su se put okupili zajedno kako bi evocirali uspomene na taj uspon koji će ostati upisan u analima karlovačke planinarske povijesti. Nakon kraćeg zadržavanja na mjestu polaska ekspedicionisti su sa svojim prijateljima nastavili druženje na Vili Anzić i na taj su način dostojno obilježili ovu vrijednu obljetnicu.

DSCN3006