Socijalni radnici obilježavaju svoj dan

KARLOVAC – Recesija, porast siromaštva, novi sustav vrijednosti i obiteljske krize koje svi ti problemi uzrokuju, pred sustav socijalne skrbi posljednjih godina stavljaju nove izazove. Zato je ove godine središnja tema Svjetskog dana socijalnog rada bila “Socijalni rad u doba ekonomske i socijalne krize”.   

Kako bi se javnost upoznala s ulogom socijalnih radnika, u vrijeme kada je ona zbog socijalnih posljedica gospodarske krize važnija nego ikada, diljem Hrvatske organizirane su danas stručni skupovi, javne tribine, radionice, dani otvorenih vrata i slične aktivnosti kojima je cilj bio ostvariti neposrednu komunikaciju struke s građanima.

 Današnji dan bio je prigoda da se promoviraju prava najosjetljivijih društvenih skupina, ali i da se šira javnost upozna s ulogom  profesije socijalnih radnika u zaštiti ljudskih prava, promicanju pravednosti, solidarnosti i uvažavanja različitosti.

– Za mlade čije se srednjoškolsko obrazovanje primiče kraju i vide svoju budućnost upravo u ovoj profesiji, važno je reći da, osim petogodišnjeg stručnog studija, izbor socijalnog rada za buduće zanimanje zahtjeva i neke poželjne osobine. To su dobro komuniciranje s ljudima bez obzira na razlike u dobi, obrazovanju, kulturnom miljeu iz kojeg potječu, osjetljivost na tuđe probleme i motivacija da se pomogne u njihovom rješavanju. A za sve one kojima je pomoć potrebna, poruka glasi: Traženje pomoći nije slabost nego odgovorno ponašanje i zakonsko pravo svake osobe – poručuje Mirjana Pogačić, dipl. soc. radnica iz karlovačkog CZSS.