Od 1. travnja možete posjetiti Branič kulu Dubovca, postav obogaćen novim izlošcima

KARLOVAC – Već uobičajeno, dolaskom proljeća Stari grad Dubovac, točnije Branič kula otvara svoja vrata posjetiteljima. Ove godine posjetitelji od 1. travnja mogu doći pogledati jedan od najljepših pogleda, ali i neke novitete koje je omogućio Gradski muzej.

Svaki pravi Karlovčanin osjeća posebnu ljubav prema Dubovcu, a dašak povijesti koji možete osjetiti čim se približite gradini, a osobito kad prošećete drvenim stepenicama koje vode do branič kule i ove je godine postao još bogatiji.

Jedan od noviteta je kaljeva peć, koja je izgrađena od ostataka pećnjaka iz Novigrada na Dobri i Ozlja, kaže kustos Gradskog muzeja Lazo Čučković. Naime Dubovac je u srednjem vijeku bio dom majoru koji je nadgledao imanje, tek kasnije postao je rezidencija vladarima, tako da iz tog doba nema nekih predmeta koji su se mogli pronaći na sličnim vlastelinskim imanjima.

Možete u sobi posvećenoj kulturi stanovanja osim peći vidjeti i tapiseriju, ali i grafike o životu vitezova u renesansi, odnosno 16. i 17. stoljeću. Osobito se tu ističe grafika posvećena velikoj ljubavi Krste Frankopana i Apolonije.

S 1. travnjem svi zainteresirani moći će tako posjetiti Stari grad i uživati u bogatom povijesnom nasljeđu. Prošle godine prodano je 3.000 ulaznica, što govori da interes postoji, ali uvijek može bolje i trudimo se svake godine uvesti nešto novo, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Ulaznicu ćete platiti deset kuna, djeca, umirovljenici i grupe plaćaju pet kuna, što je iznos prihvatljiv svima, osobito iz razloga što vam se osim bogate povijesne baštine pruže jedinstveni pogled na Karlovac.

Ove godine među novitetima našle su se i makete povijesnog razvoja Dubovca, te replike štitova Dubovačkih vladara. Financijska sredstva, odnosno njihov nedostatak i u kulturi su godinama problem, izuzetak nije ni dubovačka gradina. Prošle godine ipak su od Ministarstva kulture uspjeli dobiti 30.000 kuna za obnovu postava Branič kule.

Kako se bliži sezona posjeta Starom gradu, valja primjetiti kako bi uz predivan pogled i povijest kojom odiše Dubovac trebalo dodati ugostiteljsku ponudu, a Muzeju su potrebna dodatna sredstva za uređenje suvenirnice. Nadajmo se da će netko imati sluha za najstariji dio našeg grada.