Sezona grijanja bliži se kraju, Latković ju ocijenio – odličnom

KARLOVAC – Iako kalendarski još nismo zakoračili u proljeće, cijeli ožujak, pa i cijela ova zima bila je natprosječno topla, pa su temperature već dulje vrijeme prave proljetne. Sezona grijanja u karlovačkoj Gradskoj toplani bliži se kraju, a direktor Inoslav Latković njome je vrlo zadovoljan te ju ocjenjuje kao – odličnu sezonu. Toplana je u odnosu na lani potrošila 20 posto manje energenata, a dobili smo i obećanje da će računi za ožujak biti manji nego za mjesec ranije.

Premda se u narednom periodu ne očekuje značajnija promjena vremena koja bi donijela zahlađenje, u toplani će još neko vrijeme biti pripravni za eventualna iznenađenja. U pripravnosti moraju biti do 15. svibnja, no Latković očekuje da će sezona završiti najkasnije 15. travnja. Čim sezona službeno završi, kreću remonti. Međutim, novca za veće investicije jednostavno nema.

Novi Zakon o tržištu toplinske energije predviđa obaveznu ugradnju zasebnih uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama do kraja 2015. godine. Za sada ih u Karlovcu ima tek manji broj stanova, tek oko 30 posto, od čega se samo 5 posto odnosi na kalorimetre.

Kako doznajemo, cijena ugradnje kalorimetra iznosi oko 9 tisuća kuna po stanu, od čega 2,5 tisuće sufinancira Grad Karlovac. Ugradnja razdjelnika dosta je jeftinija, točnije cijena iznosi oko 3,5 do 4 tisuće kuna za prosječni stan s 4 do 5 radijatora. Treba znati da u Gradskoj toplani ipak preporučuju ugradnju kalorimetara, jer oni u odnosu na razdjelnike omogućuju bolju kontrolu potrošnje. Na koje god se rješenje odlučili – požurite, jer krajnji kupci koji u propisanom roku ne ugrade individualna mjerila toplinske energije kažnjavat će se novčanom kaznom od čak 5 tisuća kuna.