U OŠ Grabrik održana predstava “Za nasilje nema opravdanja”

KARLOVAC – “Živim život bez nasilja” projekt je koji se već četvrtu godinu za redom provodi na nacionalonoj razini, a zajednički ga provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s organizacijama civilnog društva. Riječ je o preventivnom projektu usmjerenom na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i među mladima te izgradnju kulture nenasilja i tolerancije. U sklopu projekta režirana je predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja”, koja je danas izvedena za učenike OŠ Grabrik i Dubovac.

– Nasilje, i to upravo obiteljsko, velik je problem. Potvrđuju to podaci o 51 ubojstvu u 2012. godini od čega ih je 27 bilo upravo unutar obitelji, kao i činjenica da je 2013. godine u Hrvatskoj zabilježeno 41 ubojstvo od čega 14 među članovima obitelji – ispričala nam je Marija Goatti Matijević iz Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja MUP-a.

U sklopu projekta mladi inače sudjeluju i na interaktivnim radionicama i kvizovima, a jedan od načina edukacije o nasilju i kako na njega odgovoriti je i današnja predstava. Ciljana skupina su učenici sedmih razreda osnovnih škola. Nakon predstave, uslijedit će interaktivna parlaonica, na kojoj će sedmaši imati priliku pokazati da su naučili što znači biti aktivan član društva i koliko je važno prijaviti nasilje kojemu svjedočimo. Jer kako poručuju iz policije, neprijavljivanjem nasilje za koje znamo, i sami postajemo djelomično odgovorni za njegove posljedice.