KABA

Katolici slave blagdan Blagovijesti ili Navještenje

OŠTARIJE – Katolički vjernici danas slave blagdan Blagovijesti ili Navještenje. Riječ je o slavljenju Isusova začeća, jer danas nas točno devet mjeseci dijeli do Božića – rođenja Isusa Krista. Današnji je blagdan Crkvi važan, jer je tada započela podjela vremena, na onu prije i poslije Krista. Posebno svečano danas je bilo u Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama.

Blagovijest je prisjećanje na događaj kad je anđeo došao Mariji i navijestio joj rođenje Isusa Krista, očekivanoga Mesije. Na taj nas događaj dnevno podsjećaju crkvena zvona ujutro, u podne i na večer, kada katolici mole Anđeosko pozdravljenje. Blagdan Blagovijesti u Crkvi se slavi već od 6. stoljeća. Prvi pisani dokument je od Sv. Abrahama Efeškog koji spominje da je Crkva slavila 25. ožujka blagdan Blagovijesti ili Navještenja Gospodinova. Koliko katolici slave Bogorodicu govori i podatak da su u Hrvatskoj čak 1.163 marijanska mjesta – svetišta, katedrale ili crkve posvećene Bogorodici.

U dokumentu pape Pavla VI. spominje se da je današnji blagdan zajednički blagdan Isusa i Marije. Tamo se kaže da je Blagovijest blagdan Riječi koja je postala Marijinim sinom. To je zapravo nečuveni događaj, da se Bog utjelovio, da se spustio do one najniže točke za čovjekovo biće i sve to preobrazio svojim utjelovljenjem.

U trenutku naviještenja, kada je anđeo Gabrijel došao do Marije obratio joj se riječima: „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”. Ove riječi kasnije su postale početak molitve koju kršćani najviše vole izgovarati.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/ostarije_crkva/*{/rokbox}