KABA

VrtlarKa uskoro u Karlovcu

KARLOVAC – Grad Karlovac krenuo je u razradu projektne ideje gradskih vrtova sredinom 2013. godine, do kraja ove godine trebali bi biti riješeni imovinsko pravni odnosi, a gdje će se nalaziti vrtovi, u gradu nisu željeli otkriti.

Vrtovi bi osim mjesta na kojem bi se građani mogli družiti, trebali biti i mjesto gdje će građani moći učiniti nešto korisnu za sebe i širu zajednicu, kaže gradska pročelnia Ljubica Tržok. Radi se o sporazumnom korištenju gradskih površina od strane građana u svrhu organskog uzgoja hrane za vlastite potrebe, dodaje.

Jedan od ciljeva projekta je i razvoj ekološke osvještenosti građana, a prije nego što se krenulo u projekt istraženi su primjeri dobre prakse u Europi, a u planu je obilazak nekih sličnih gradskih vrtova u Hrvatskoj, primjerice Varaždinu i Zagrebu.

Razrađen je okvirni plan izgleda projekta gdje se razmatraju tehnički detalji provedbe, odnosno površina i raspored parcela, te opskrba vodom. Građani će biti pozvani da iskažu interes, a u planu je da bi se krenulo s pilot projektom u samo jednoj gradskoj četvrti. U ovoj godini u proračunu su predviđena sredstva za izradu vrtlarskog priručnika.

Do kraja godine papiri bi trebali biti riješeni, ali to je samo početna faza, na prvo povrće iz vlastitog uzgoja Karlovčani će pričekati još neko vrijeme.