Obilježena 23. godišnjica ”Krvavog Uskrsa”

PLITVIČKA JEZERA – Na Uskrs 1991. godine, 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, na području Plitvica. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka “javnim poduzećem” tzv. SAO krajine. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike. U sukobu je ranjeno je devet hrvatskih policajaca, a poginuo je prvi hrvtaski redarstvenik 22-godišnji Josip Jović. Taj dan kasnije je nazvan “Krvavi Uskrs”, a danas se prisjećamo 23. godišnjice tog događaja, sjećamo se Josipa Jovića, ali i svih branitelja koji su svoje živote položili za našu domovinu.

– Zajedništvo, domoljublje, odlučnost, odvažnost i hrabrost, to je obilježilo Domovinski rat, ali Josipova i tisuće drugih žrtava. Ovo je mjesto žrtve prvog redarstvenika koji je pao za Hrvatsku. Onima koji nisu s nama, a bili su dio obrane naše domovine i velike podjede, nitko ne može uzeti taj ponos i slavu i zato vam još jednom hvala, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Nema Uskrsa bez Korizme i odricanja, tako nema niti pobjede u ratu bez žrtava. Tada smo bili jedno, jer smo imali srce i cilj, a cilj smo ostvarili, počeo je svoj govor predsjednik Udruge ATJ Lučko ’91 Mladen Grgić, te uputio opasku vladajućim strukturama, kako onim sadašnjima, tako i prethodnima, ali i budućima.

– Što se to dogodilo dogodilo da danas živimo u stalim podjelama, egzistencijalnim ugroženostima i konstantnom beznađu? Što se to dogodilo da imamo državu za koju smo se borili, ali ne onakvu kakvom smo je zamišljali? Dogodila se politička eksplozija egoizma, taštine, sebičnosti i osobnih interesa, napominje Grgić.

Nestalo je i ideala žrtve i hrabrosti, no ljubav prema Josipu Joviću i vrijednostima Domovinskog rata ipak je okupila predstavnike vlasti, vojske, policije, braniteljskih udruga, obitelj poginulog Josipa Jovića da dođu danas na Plitvice, upale svijeće i poklone se njemu te svim žrtvama. Na mjesto Josipove pogibije stiglo je i osam maratonaca koji su noćas cijelu noć trčali ultramaraton dug 87 kilometara.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/jovic_plitvice_2014/*{/rokbox}