Dan je hitne medicinske službe: Karlovačka bilježi oko 1.000 intervencija mjesečno

KARLOVAC – U prosjeku 1.000 intervencija mjesečno ima županijska hitna služba. U nekim situacijama nedovoljan broj ekipa, razvedenost terena i lažni pozivi najveći su problemi s kojima se suočavaju djelatnici ove žurne službe. Sekunde su u njihovom poslu najbitnije, znaju to svi oni kojima je zatrebala njihova pomoć. U ovom poslu najvažnije su dvije stvari: koncentracija i brzina, kaže doktorica Gordana Kranjec.

Četiri tima koja su dežurna u Karlovačkoj županiji, dva u Karlovcu koji pokrivaju i Vojnić, po jedan u Ogulinu i Dugoj Resi svoje zadatke odrađuju na zavidnoj razini. Dnevno na teren izlaze između 10 i 30 puta, a ponekad i teško ostvare cilj da se pomoć pruži u roku od 15 minuta u urbanim i 20 minuta u ruralnim sredinama.

Velik broj poziva koji stižu u hitnu je još uvijek lažan, odnosno hitna se poziva bez realnog opravdanja, kaže doktorica Kranjec, te dodaje da velik problem djelatnicima hitne medicinske pomoći stvaraju i nesavjesni vozači, koji se često ne žele pomaknuti kako bi vozilo hitne moglo proći.

30. travnja u našoj zemlji obilježava se Dan hitne medicinske službe u cilju senzibilizacije javnosti o važnosti i specifičnosti ove djelatnosti, ali i kako bi se potaknulo građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe. Stoga, ne zovite hitne službe ako vam nisu doista potrebne, dok gube vrijeme na lažnu intervenciju, nekoga bi to moglo stajati života.