Od 1. siječnja iduće godine proračun Karlovca teže će funkcionirati – počeli smo nagrizati sustav

KARLOVAC – Nakon što je gradonačelnik Slunja dao ostavku zbog situacije oko neplaćanja naknade gradu od strane MORH-a, počelo se sve više postavljati pitanje koliko će utjecati odluka Vlade o neplaćanje komunalne naknade za objekte u državnom vlasništvu na proračune gradova i općina. Slunju je to 30% proračuna manje, Karlovac za sada neće osjetiti takvu odluku, ali iduća godina mogla bi biti crna za gradsku blagajnu najavio je to gradonačelnik Damir Jelić.

Naime od 1. siječnja 2015. godine prestaju pomoći od države koje su dosada bile izdašne. Kako će biti u budućnosti hipotetsko je pitanje, ali prvi čovjek grada u ovom slučaju zna odgovor – bit će sve teže.

– Primjerice Osnovnoj školi Grabrik sredstva koja dobiva za materijalne troškove nisu dostatna za te troškove, za kupnju krede, plaćanje režija i drugo. Tako da škola vlastita sredstava, a to je najam dvorane, troši za materijalne troškove. To tako već dugi niz godina nije bilo, tako nije bilo ni za vrijeme rata. To znači da smo već počeli nagrizati sustav, a to nije dobro, upozorava Jelić.

Najveći problem, napomenuo je gradonačelnik, čak nije novac koji je izgubljen od države, već obveze koje su od nje preuzete, a nije ih u jednakoj mjeri pratio novac. Gradonačelnik je posjetio kako je od države dobiveno 156 kilometara cesta, a tek tri milijuna kuna za njihovo održavanje što nije dovoljno.