cacib2

Alergičari pratite peludni kalendar i pokušajte smanjiti izglede da vas alergija svlada!

KARLOVAC – Alergije mogu biti različite, a obično se manifestiraju simptomima poput curenja nosa, kašljenjem, kihanjem, no simptomi mogu biti i opsani po život, poput anafilaksije i anafilaktičkog šoka.

Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije od 2008. godine provodi mjerenja koncentracije peludi biljaka u zraku. Tako se došlo do spoznaje da je u svibnju najviše zastupljena pelud visokoalergogenih trava, a nakon toga pitomog kestena s umjerenim do visokim alergogenim potencijalom.

Ova godina znatno odstupa od prethodnih jer sezona je počela već u siječnju zbog toplog vremena, tada je zbog snijega i konačno kiše došlo do nižih koncentracija peludi u zraku, što je dobro za osobe koje pate od alergija, no sredinom srpnja i početkom kolovoza počinje sezona ambrozije, kaže voditeljica Sluižbe Željka Cerovac.

Potrebno je stoga pratiti peludne prognoze koje možete pronaći na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, grada Karlovca koji i financira ovaj projekt, te u lokalnim medijima. Testiranja pak možete obaviti u Općoj bolnici Karlovac.

Najveći postotak osoba koje boluju od alergija, alergični su na peludi trava, a od korova tu dominira ambrozija, tako da neki alergičari tegobe mogu imati i četiri mjeseca godišnje, odnosno od sredine travnja, pa do kraja ljeta.

Iako smo sigurni da osobe koje pate od alergija znaju kako se treba ponašati, ipak još jednom upozorenje da budu oprezni, jer alergije mogu itekako biti opasne.