web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Svibanjski zdravstveni dani u znaku pulmologije

KARLOVAC – Pojava kako benignih, tako i malignih bolesti pluća je u porastu, stoga je odlučeno da ovogodišnji Svibanjski zdravstveni dani budu posvećeni pulmologiji. Tijekom dana održana su brojna predavanja eminentnih stručnjaka koji su karlovačkim liječnicima podijelili svoje iskustva iz dijagnostike i liječenja ovih bolesti.

Velik broj plućnih bolesti prisutan je danas, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, stoga je u Gradskoj knjižnici održan čitav niz predavanja stručnjaka iz Zagreba, Rijeke i Karlovca. Plućne bolesti zaslužuju poseban osvrt jer danas su postale javnozdravstveni problem. Pulmologija je stoga jedna grana medicine koja se razvija i u koju se mnogo ulaže, a u budućnosti će to biti na još višoj razini.

Član organizacijskog odbora dr. Želimir Korać najavio je kako će Odjel pulmologije narednih tjedana preseliti iz donje zgrade u novi dio bolnice na Švarči i na taj način će se omogućiti bolja dostupnost dijagnostike i kvalitetnija obrada pacijenata.

Od plućnih bolesti oboljevaju svi uzrasti od djece do najstarijih, kod mlađih rijeđe su one benigne, a kod starijih zloćudne. Osim astme i kronične opstruktivne bolesti pluća, tu su i zloćudne, rak bronha ili pluća. O zaštiti je teško govoriti.

Svibanjski zdravstveni dani tradicionalno se održavaju pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, a nove smjernice u liječenju pulmoloških bolesti donijet će korist liječnicima koji su sudjelovali u stručnom skupu.