foginovo2907

KARLOVAC –  Preostalo je mjesec dana do službenog otvorenja sezone na Foginovom kupalištu.


Foginovo kupalište ponosni je vlasnik titule prvog registriranog riječnog kupališta u Hrvatskoj, ali ujedno je u posljednjih nekoliko godina dobilo titulu najuređenijeg kupališta kontinentalne Hrvatske i najboljeg kupališta prema odabiru kupača. Obzirom da je gradski proračun skroman i štedi se na svakom koraku, zanimalo nas je hoće li ove godine biti nekih novih ulaganja u infrastrukturu kupališta.

– U planu su radovi na sanaciji betonskih ploča. Granica zahvata ovim projektom obuhvaća horizontalne betonske površine, sanaciju svih oštećenja na betonskim pločama  i presvlačenje neprofiliranih  betonskih ploča hrapovom epoksidnom presvlakom, gdje se kao završna obrada upotrebljava bojani kvarcni pijesak, a obuhvaćene su i stepenice, rubnjaci i vertikalni zid. Vrijednost ulaganja je 195.890, 00 kn + PDV.  Za održavanje kupališta brinut će tvrka Zelenilo, čiji će radnici brinuti o zelenim površinama, održavanju čistoće, održavanju tuševa, fontani za piće, liftu za osobe smanjene pokretljivosti, održavanju sanitarnih čvorova, održavanju aqua –parka, mini aqua parka, vaterpolo igrališta, odbojkaškog igrališta, betonskih roštilja i klupa. Vrijednost tih radova je 159.421,62 kn bez PDV-a – rekla nam je Andreja Navijalić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Karlovca.
Kako je dodala, u planu su i radovi na  pripremi podloga, temelja za montažu opreme donirane od strane VIPnet-a, a to su elementi za igralište za badminton, sunčalište, klupe, koševi za reciklažu, stalak za bicikle, montažne svlačionice i mreže za ležanje. Rok za završetak svih ovih radova ovisit će o vremenskim prilikama koje baš i ne idu na ruku, no sve bi trebalo biti gotovo do otvorenja sezone, tj. do otprilike 15. lipnja.

No, građani koji se više vole kupati nizvodno od slapa, ni ove godine neće imati sreće. Naime, ni ove godine uoči kupališne sezone neće se ići u veće investicije kao što je dugo najavljivana rekonstukcija slapa koja bi trebala spriječiti nakupljanje trave na predjelu ispod kule.
– To je veća investicija, a obzirom na situaciju odlučili smo sve napore usmjeriti na samo Foginovo kupalište, kao jednu od atrakcija koja je svim Karlovčankama i Karlovčanima od izuzetne važnosti, pa nastojimo svake godine učiniti više i što se tiče infrastrukture i što se tiče programa – kaže Navijalić.

Tako će i ove godine za posjetitelje Foginovog biti organiziran zabavni program, no detalji za sada nisu poznati. U tijeku je natječaj za udruge koje su zainteresirane za izvođenje programa na dnevnoj i tjednoj osnovi.

Kao i lani, za sigurnost na Foginovom i ovog će ljeta brinuti spasioci, čija se prisutnost na kupalištu pokazala od nemjerljive koristi, a posebno je bitna kada se radi o sigurnosti najmlađih.