web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Prijeti li malim veterinarskim ambulantama zatvaranje zbog smanjenja broja stoke?

GENERALSKI STOL – Iseljavanje ljudi iz ruralnih područja rezultira i zatvaranjem nekih institucija važnih za svakodnevni život. Svjedoci smo kako se sve češće zatvaraju poštanski uredi, trgovine mješovitom robom, a slična sudbina mogla bi zadesiti i veterinarske ambulante u manjim mjestima.

Veterinarska ambulanta u Generalskom Stolu postoji od 1960. godine, a djeluje u sklopu veterinarske stanice Duga Resa. 2001. godine obnovljena je, tako da se danas u prostoru ambulante mogu obavljati pregledi i manje operacije. Teren koji pokriva svojom djelatnošću prostire se na 40 kvadratnih kilometara, no nažalost sve je manje stoke, kaže veterinar Damir Škrtić.

Brojke nažalost govore kako je na ovom području ostalo tek stotinjak goveda i dvjestotinjak svinja, kaže Škrtić, te dodaje da je taj broj u konstantnom padu.

Škrtić u Generalskom Stolu kao veterinar živi i radi već 26 godina, a svojim sumještanima na raspolaganju je 24 sata dnevno. Ponosi se i činjenicom da je u svom radu uspio spriječiti i brojne zarazne bolesti kao primjerice bedrenicu, svinjsku kugu, bjesnoću i trihinelu.

No, privatiziranjem veterinarskih stanica profit je postao najvažniji, a njega je u uvjetima sve manjeg broja domaćih životinja sve teže ostvariti, stoga je upitno koliko dugo će se male ambulante uspjeti održati.

Kriza je nažalost dovela i do sve težeg plaćanja usluga, a usprkos tome što je broj domaćih životinja drastično smanjen, intervencije ipak posotoje, dnevno u prosjeku dvije do tri.

Ako dođe do ukidanja veterinarske ambulante u Generalskom Stolu, brojni će mještani, većinom starije dobi, pomoć veterinara morati tražiti u Dugoj Resi, a to će sigurno loše utjecati na ionako malen broj domaćih životinja koje su ostale na ovom prostoru.