web karijera 1160*120
web struka 1160*120

12. susret vojnih oldtimera; Očekuje se 150 sudionika s 30-ak vozila

KARLOVAC – Oko 150 sudionika sa 30-ak vozila sudjelovat će ove subote na 12. po redu susretu starodobnih vojnih vozila. Kao i svake godine, cilj ove manifestacije je evocirati sjećanja na Domovinski rat i sve one koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske.

No zanimljivo je da je razliku od prijašnjih godina, kada je kolona vozila prolazila prvom linijom bojišnice, ovoga puta u planu malo drugačija ruta. Organizatori na taj način žele oteti zaboravu događanja iz nedavne hrvatske povijesti, ali i ona od prije nekoliko stoljeća. Tako će glavno odredište ove godine biti Cetingrad, gdje će sudionicima biti pokazan tzv. Put spasa kojim je lokalno stanovništvo u studenom 1991. bježalo pred neprijateljem, ali i povijesna utvrda Cetin gdje je davne 1527. održan prvi izborni sabor hrvatskog plemstva, na kojemu je za hrvatskog kralja izabran Ferdinand Habsburški.

Okupljanje sudionika započet će u subotu u 7.30 sati na Trgu bana Jelačića u Zvijezdi, a svečano otvorenje susreta predviđeno je u 9 sati. Potom će kolona krenuti preko Logorišta prema Krnjaku, a onda i Budačkoj Rijeci gdje je pogibijom hrvatskih policajaca formalno započeo rat na ovom području. Uslijedit će posjet tvornici Kaplast, zaustavljanje u Batnogi i Tatar Varoši, te dolazak u Cetingrad. Susret će završiti proglašenjem najstarijeg vozila i vozača susreta, najmlađeg učesnika i najkompletnijeg vozila, a povratak u Karlovac predviđen je oko 18.30 sati.

Organizator susreta je Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod ZNG 91” u suradnji s Oldtimer klubom “Zlatni kotač” iz Lučkog. Susret ima međunarodni karakter, budući da će mu, uz sudionike iz Hrvatske, prisustvovati i oni iz Austrije i Slovenije.

Starodobna_vojna_vozila_2014