Više od pola djece bez mjesta u vrtiću, gradonačelnik moli za strpljenje

KARLOVAC – Prijedlog liste reda prvenstva upisa u dječje vrtiće Grada Karlovca za narednu pedagošku godinu izazvao je pravu uzbunu među roditeljima. Naime, više od pola prijavljene djece ostat će neupisano, jer za njih nema mjesta. Točnije, oko 250 djece ostat će bez mjesta u nekom od gradskih vrtića. Prema prijedlogu liste reda prvenstva, od ukupno 475 prijavljenih, od čega se 380 prijava odnosilo na redovni program, bit će primljeno samo 174 djece. U Dječjem vrtiću Karlovac objašnjavaju da je dio djece ostao bez mjesta jer su mlađa od godinu dana, ili iz razloga što roditelji nemaju prebivalište na području grada, no ostaje činjenica da je najveći broj njih ostao neupisan iako imaju sve uvjete, jer mjesta za sve jednostavno – nema.

– Svima nama je jasno da bi sva djeca trebala imati pravo na vrtić, ali situacija je takva da jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta. Ove godine došlo nam je nešto više prijava, a treba imati na umu i pedagoške standarde koje moramo poštivati – objašnjava Marina Gojak, ravnateljica DV Karlovac.

Mnoge roditelje zanima zašto njihovo dijete nije primljeno u vrtić, dok se drugo dijete sa istim brojem bodova nalazi iznad crte.

– Mi imamo Pravilnik prema kojemu bodujemo prijavljenu djecu. Ako su oba roditelja zaposlena, dijete će imati 10 bodova. No, imamo situaciju da ne možemo primiti svu djecu čija oba roditelja rade, a tada prednost dajemo djeci starije kronološke dobi, te onoj koja već imaju brata ili sestru koji idu u vrtić – pojašnjava Gojak.

Karlovčani s djecom predškolske dobi već godinama muku muče s problemom nedostatka smještajnih kapaciteta u vrtićima. Iako je prijašnji odgovor iz gradske uprave glasio da će dobar dio tog problema riješiti otvaranje vrtića na Turnju, to se ipak nije dogodilo.

Međutim, u gradskoj upravi sada se nadaju da će situaciju popraviti izgradnja novog, 15 milijuna kuna vrijednog vrtića na Švarči. Naime, trenutno se u ovoj gradskoj četvrti radi na rekonstrukciji ulice Ivice Gojaka što je bio uvjet za izdavanje građevinske dozvole za vrtić. Građevinska dozvola je izdana i važeća je s današnjim datumom, a radovi bi trebali krenuti 9. lipnja i biti završeni u roku od 210 dana, rekla nam je gradska pročelnica za prostorno uređenje Martina Furdek Hajdin.

– Vrtić Švarča imat će 150 mjesta u pet vrtićkih i tri jasličke skupine. Bit će to objekt energetskog razreda A u kojem će se kao primarni energent za grijanje koristiti obnovljiv izvor energije, toplinska pumpa i plin. Imat će i kuhinju u kojoj će se pripremati 500 obroka dnevno – kaže Furdek Hajdin.

svarca_vrtic

Komentar na broj neupisane djece zatražili smo i od gradonačelnika Damira Jelića.

– NIkada nismo imali manji broj djece u gradu, a istovremeno veće liste za vrtiće. Očito je da se mnogo toga promjenilo od vremena kada
su bake i djedovi bili aktivniji i više pomagali po to pitanju. Ovaj vrtić na Švarči, uz onaj koji je već izgrađen na Turnju, nadomjestit će 30 godine negradnje i neulaganja u vrtiće na području Karlovca, to je problem koji se ne može riješiti u kratkom periodu. Investicija od 2 milijuna eura je velika i za gradove puno veće od Karlovca – poručuje je Jelić te apelira na roditelje da imaju strpljenja, a na bake i djedove da “uskoče” i pomognu zaposlenim roditeljima čuvajući unuke.

A dok se smještajni kapaciteti ne povećaju, roditelji koji nemaju tu mogućnost na raspolaganju i nezadovoljni su Prijedlogom liste reda prvenstva za narednu pedagošku godinu, prigovore mogu dostaviti do utorka na adresu Dječjeg vrtića Karlovac na Gazi i vrtića Četiri rijeke na Turnju.