Pozitivni pomaci u gospodarstvu, još kad bi i nezaposlenost pala bili bi najbolji u Hrvatskoj

KARLOVAC – Gospodraska kretanja s posebnim osvrtom na lanjsku godinu bila je tema sjednice Gospodraskog vijeća Županijske gospodarske komore Karlovac. Predsjednik Komore, Zlatko Kuznam govorio je o najmarkantnijim brojevima što se tiče gospdraskog kretanja u našoj županiji. Tako je rekao kako karlovačko gospodarstvo već treću godinu uzastopce raste za razliku od hrvatskog koje pada. Karlovačko gospodarstvo u prošloj, ali i u prvim mjesecima ove godine dobro se nosi s krizom jer svi gospodarski pokazatelji su značajno porasli u odnosu na godinu ranije. Rast se bilježi i kod ukupnog prihoda, a možemo se pohvaliti i padom nezaposlenosti od 4, 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što i dalje ne umanjuje najveći problem naše županije, odnosno gospodrastva, a to je nezaposlenost.

– Ti su podaci ohrabrujući, posebno što se ove godine dogodilo prvi puta da su najbolje poslovala srednja poduzeća, ona su zabilježila najveći rast. Jako je važno da su i mala poduzeća rasla po svim pokazateljima od godinu prije, tako da su se ovim našim lokomotivama, velikim tvrtkama koje su najvažnije za gospodarsku sliku Karlovačke županije pridružili i ovi ostali, rekao je Kuzman.

Iako je nezaposlenost još uvijek problem broj jedan na razini županije, pozitivno je to što smo popravili prosječne plaće, a na prvom smo mjestu po dobiti.

– Pozitivno je to što smo, recimo, popravili prosječne plaće, ali ono što je isto tako zanimljivo da smo prvi u Hrvatskoj po dobiti. Naša poduzeća od 26 kriterija uspješnosti poslovanja samo na jednom nisu pozitivno poslovala u odnosu na prošlu godinu, kaže Kuzman.

Na pozitive rezultate, navodi, utjecali su visoki udjeli prerađivačke industrije.

– Da. Naša se prerađivačka industrija u tom smislu može pohvaliti da su prosječne plaće u našoj prerađivačkoj industriji oko 7 posto veće nego u istima u Hrvatskoj. To je ona lokomotiva koja nas vuče naprijed. To ima svoje velike nedostatke, probleme i prednosti. Mi zapravo generiramo iz povećanog izvoza, koji nam raste već više godina uzastopno. Mi sve pozitivne rezultate zapravo generiramo iz tog povećanog izvoza i povećeno zapošljavanje i relativno bolje od nacionalnog prosjeka gospodarske pokazatelje. Kažem, sve to nažalost nije uspijelo riješiti tu veliku nezaposlenost koja dalje vlada, ali ju postepeno smanjujemo, a to je dobra vijest, naglasio je Zlatko Kuzman.

Dodao je kako se taj novac od dobiti za razliku od Hrvatske uplođuje u nova radna mjesta, ali nedovoljnim intenzitetom jer taj dio je proces koji traje više godina.

– Imali smo i prošle godine rast investicija i to je ono što nas zapravo drži u tim pozitivnim trendovima, izjavio je predsjednik Županijske gospodraske komore.

Među tvrtkama predvodnicama karlovačkog gospodarstva svakao je HS Produkt koji sad već drugu godinu zaredom zapošljava oko četristo novih djelatnika. Ista ta tvrtka najveći je izvoznik i to na bogato američko tržište, stoga u ta dva važna segmenta gospdrastva popravlja krvnu sliku Karlovačke županije. Također i industrija pića bilježi rast dobiti od 41 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kuzman je ove godine prvi puta nakon dugo vremena spomenuo i da se uzdižu srednja poduzeća poput mljekare i tiskare Lana.