Poskupljuje vrtić u Dugoj Resi, nova cijena od nove pedagoške godine

DUGA RESA – Karlovac nije jedini grad koji muku muči s vrtićima. I Dugorešane muče slične brige. Problem nedostatka slobodnih mjesta lani je doduše većim dijelom riješen jer su otvorenjem novog vrtića povećani smještajni kapaciteti, no ono što je sada problem su veliki troškovi, s kojima se gradski proračun teško nosi.

Iako roditelji samo dijelom participiraju u realnoj, ekonomskoj cijeni, ona je ipak već sada veliki udar na džepove i znatno je viša nego primjerice u zagrebačkim vrtićima. No loša vijest za roditelje je da će vrtić u Dugoj Resi od jeseni vjerojatno biti još skuplji. Odluka o poskupljenju, najavljeno je, trebala bi se naći već na idućoj sjednici gradskog vijeća.

– Lijepo je da sva djeca idu u vrtić, ali to je ogroman trošak. Ekonomska cijena je 1.700 – 1.800 kuna mjesečno, roditelji sada participiraju samo sa nekih 650 kuna, a ostalo se financira iz proračuna. Grad mjesečno za vrtić izdvaja 400-500 tisuća kuna. Da proračun bude održiv, morat ćemo kod idućeg rebalansa osmisliti novi model – kaže gradonačelnik Ivan Baršić. Ukoliko ne dođe do poskupljenja, u pitanje će, upozorava, biti dovedeno funkcioniranje ostalih aktivnosti koje se financiraju iz gradske blagajne.

Koliko će točno poskupjeti smještaj u vrtiću, nije precizirano, no više bi se trebalo znati vrlo brzo, jer sljedeća sjednica Gradskog vijeća najavljena je prije ljetne pauze u srpnju.