web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Predsjedništvo HVZ-a u Karlovcu: Bez obzira na sve okolnosti, vatrogasci su uvijek spremni

KARLOVAC – Vatrogastvo danas dijeli probleme cijelog sustava, a posebice onog financijskog, kazao je danas na sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice održanoj u Karlovcu njen predsjednik Ante Sanader. Županije i veći gradovi većinom izdvajaju za vatrogastvo onoliko koliko im Zakon nalaže i tamo su vatrogasci dobro opremljeni. Problem je u manjim općinama koje je kriza najviše pogodila i koje ne mogu pratiti razvoj vatrogastva. Bez obzira na stanje opreme i tehnike, vatrogasci su uvijek spremni.

– Često nas pitanju kako to da su vatrogasci spremni, sad su poplave pa će uslijediti požari na otvorenom… Vatrogasci su spremni 24 sata na dan i to cijelu godinu. Vidite i sami na terenima da su vatrogasci prve snage koje dolaze na intervencije i zadnje koje odlaze. Uvijek su na raspolaganju tako da se svaka uložena kuna u vatrogastvo, vraća višestruko, istaknuo je Sanader.

Vatrogastvo u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 150 godina, a vatrogasci se stalno uvježbavaju i pripremaju kao da ih svaki dan očekuju najteže situacije. No sredstva ne prate takav način rada, napominje Sanader jer su ona ograničena i u tom okviru se vatrogasci moraju organizirati i pripremiti na najgore.

Za najgore su pripremljeni vatrogasci s područja naše županije što su najbolje pokazali za vrijeme poplava u Karlovcu, ali i u Slavoniji. No i kod nas je problem u financiranju iako i Karlovac i županija izdvajaju nešto više od onog što je Zakonom propisano.

– Vatrogastvo se mora širiti, imati nove metode, nova sredstva i novu opremu i za zaštitu i za preventivu. Smatram da ova sredstva nisu dovoljna i trebalo bi ići u pravcu decentralizacije financija s više na niže razine bilo da je to županijska ili gradska razina, kazao je na sjednici Predsjedništva HVZ-a zamjenik župana Karlovačke županije Josip Šafar.

Vatrogasci već godinama upozoravaju na nužnost promjena Zakona o vatrogastvu koje je Vlada najavila za drugi kvartal ove godine, ali je to pomaknuto na zadnji. Vatrogasci su se usglasili što i kako treba unaprijediti.

– Ispregovarali smo najveći dio, ostaje još dio o kojem moramo pregovarati sa zakonodavcem. Ja se nadam da će Zakon biti uskoro donesen, ali sa Zakonom ili bez njega vatrogasci moraju biti spremni i jesu spremni. U to se možete uvjeriti i u JVP grada Karlovca te u bilo kojoj drugoj postrojbi, zaključio je Sanader.

predsjednistvo_hvz_01