web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Vitezovi hrvatskog inovatorstva okupili se u Karlovcu

KARLOVAC – Udruga vitezova inovatorstva u Hrvatskoj djeluje nekoliko godina na inicijativu belgijske Vlade. Naime na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija Inovi, svake godine proglase se vitezovi inovatorstva. U Hrvatskoj ih je trenutno 40-ak, a većinom se radi o uspješnim gospodarstvenicima orijentiranim na izvoz.

Unutar zajednice tehničke kulture već više od 60 godina djeluje Udruge inovatora, unutar koje se pak nalazi Udurga vitezova inoavtorstva, odnosno najuspješniji među njima koji su svoje ideje pretočili u proizvode.

Karlovac, točnije HS Produkt je bio domaćin izbornoj skupštini Vitezova inovatorstva na kojoj je za novog predsjednika izabran Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro.

zvonimir_viduka

Prije nekoliko mjeseci Vitezovi su prema hrvatskoj Vladi uputili prijedlog niz mjera za poticanje gospodarstva, od kojih je velik broj prihvaćen kroz novoizrađeni Akcijski plan za izvoz. Vitezovi inovatorstva svojim će radom u narednom razdoblju pokušati otvoriti prostor mladima.

Hrvatska ekonomska diplomacija nažalost još uvijek nije na zavidnom nivou, iako se u posljednje vrijeme događaju neke male promjene, svjestan je toga Alojzije Šestan koji je nedavno proglašen najboljim hrvatskim izvoznikom u 2013. godini.

sestan_vukovic

Inovatori su uglavnom ljudi koji imaju ideju, ali nemaju kapital, stoga bi država i tu trebala učiniti više u cilju podizanja domaće proizvodnje, ali i poticanja izvoza. Potrebni su samo bolji uvjeti, inovatori znanje i volju imaju.