web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Potpisan Sporazum o suradnji Karlovačke županije i Zapadno – Pomorskog vojvodstva

PRIMOŠTEN – Karlovačka županija i poljska regija Zapadno – Pomorskog vojvodstva od danas i službeno surađuju. Sporazum o suradnji potpisali su župan Karlovačke županije Ivan Vučić i zamjenik maršala Zapadno – Pomorskog vojvodstva Andrzej Jakubowski u Primoštenu na trećem Forumu poljskih i hrvatskih regija. Inače cilj ovog Foruma je prijenos iskustava između Hrvatske i Poljske koja je jedna od najuspješnijih članica EU u povlačenju sredstava iz strukturnih fondova, a iskustva se odnose prvenstveno na inteligentno specijaliziranje regija, održivi razvoj, a važan dio Foruma je i uloga Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju koja je od iznimne važnosti za razvoj Hrvatske i Poljske.

Naime ovaj koridor zapravo je početak suradnje naše županije i Poljske koja je započela još 2010. godine. Tako će i suradnja na temelju danas potpisanog ugovora biti upravo orijentirana na zajedničke projekte uz koridor Europske grupacije jer takvi projekti imaju bolje uvjete i prednosti za dobivanje zelenog svjetla na strukturnim fondovima, samim time donose europska sredstva.

– Suradnja Karlovačke županije i Zapadno – Pomorskog vojvodstva ogledat će se i na drugim područjima poput gospodarstva, kulture te obrazovanja s naglaskom na razmjenu studenata, ali prvenstveno na razmjenu iskustava jer Poljska ima jako dobra iskustva u korištenju strukturnih fondova i ne smijemo se stidjeti i pitati za ta iskustva koja možemo primijeniti i u našoj županiji, kazao je župan Vučić.

S ovim riječima složio se i zamjenik maršala Zapadno – Pomorskog vojvodstva Andrzej Jakubowski dodavši kako kvalitetno iskorištavanje europskih sredstava pomaže nam ostvariti zajedničke ciljeve.

Zanimljiv podatak je to da je Poljska jedna od najdecentraliziranijih članica EU, može se reći da je to zemlja lokalnih samouprava koje realiziraju dvije trećine posljkih investicija. To je potvrdila i potpredsjednica Senata Republike Poljske Maria Panczyk Pozdziej naglasivši kako Senat čini sve kako bi ojačali lokalne samouprave jer to je ključ razvoja i uspjeha Poljske.

U Primoštenu je održano i nekoliko panel rasprava i sastanaka. Direktor razvojne agencije Karlovačke županije Karle Viktor Šegrt sudjelovao je na Panelu o upravljanju projektima u kojima su korišteni europski novci.

– Kao glavni problem ne samo naše županije, već cijele Hrvatske su kratki rokovi za izradu tehničke dokumentacije. Tako primjerice rok je dva tjedna, a izrada studija koje morate imati traju i po dvije godine. U Poljskoj je situacija potpuno drugačija. Naime njima ne trebaju svi ti dokumenti, već se te studije izvode kada projekt prođe na natječaju i dobije sredstva, a paralelno s realizacijom projekta rade se i studije. Zato je Poljska uspješna u povlačenju sredstava. Takav model treba primijeniti i u Hrvatskoj, istaknuo je Šegrt.

Župan je pak sudjelovao na sastanku naziva ”Organizacija sustava civilne zaštite u Poljskoj – sustava protupoplavne zaštite, spašavanje, saniranje posljedica poplava”. Naime Poljska je nakon najveće poplave iz 1997. godine kada je poplavljeno 650 općina, a šteta je iznosila više od 3 milijarde eura, krenula u izgradnju infrastrukture sustava obrane od poplava, odnosno retencijskih sustava i poboljšanog meteorološkog sustava. Sve to koštalo je nekoliko milijardi eura, ali europskog novca. Ključ je tu bila Vlada koja je sustav stavila u svoj strateški cilj, a tako bi trebala i Hrvatska, zaključeno je na sastanku.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/primosten_poljska/*{/rokbox}