web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Oprezno na suncu – sutra u Karlovcu velika opasnost od toplinskog vala

KARLOVAC / HRVATSKA –Dolaskom vrućina aktualni postaju savjeti za sprečavanje njihovih negativnih posljedica na zdravlje. Najteže se s vrućinama nose starije osobe i kronični bolesnici, no ni zdravi ljudi ne bi smjeli zanemariti visoke temperature i opasna zračenja kojima se izlažemo svakim boravkom na suncu. Starija populacija zbog slabije cirkulacije naviknuta je toplije se oblačiti, a kad dođe do naglih zatopljenja oni ostanu u višeslojnom oblačenju. Uz to, često ne uzimaju dovoljno tekućine, pa često dolazi do dehidracije i padanja tlaka.

Stoga stiže apel iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije: raskomotite se i oblačite u prozračnu odjeću svjetlije boje. U slučaju izlaska treba pokriti glavu (kapom, šeširom, maramom), zaštititi se sunčanim naočalama i nositi laganu i udobnu odjeću.Izuzetno je važno redovito piti dovoljno tekućine (2-4 čaše vode svakog sata), a kavu, alkoholna i gazirana pića treba izbjegavati, kao i ona preslatka i prehladna(slatke sokove razrijediti vodom, ne ledom). Osim vode, važno je nadoknaditi i znojenjem izgubljene soli jer njihov nedostatak u tijelu može izazvati toplinske grčeve i nesvjesticu.

Osim dehidracije moguće su i opekline, toplinski grčevi i toplinski udari jer ako smo pretoplo obučeni znojenjem ne može izaći višak topline i tada tijelo doslovno zakuha iznutra. Upozorenje i onima koji su već otvorili sezonu kupanja na karlovačkim rijekama: ne ulazite u vodu ako se niste adaptirali.

Nemojte zaboraviti i kako bi klima uređaji trebali biti podešeni na do sedam stupnjeva hladnije nego vani jer inače izlazak izaziva prevelik šok za organizam.

Recimo i kako je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje u kojem se navodi kako u Karlovcu sutra prijeti velika opasnost toplinskog vala, stoga budite oprezni i pridržavajte se savjeta. Osvježenje svakako potražite, no s oprezom, jer posljedice ulaska toplog tijela u hladnu vodu mogu biti i kobne.