Velika eko akcija – 140 ronioca čistilo korito Mrežnice u Dugoj Resi

DUGA RESA –  Kuhinjski uređaji, boce, čaše, gume, najrazličitije vrste otpada – sve to može se naći na dnu rijeka, pa tako i dugoreške ljepotice Mrežnice, na kojoj je zato danas održana velika ekološka akcija čišćenja korita rijeke.

Uz 30-ak ronioca iz kluba domaćina Vodomar, koji danas slavi 18. rođendan, na Mrežnici se okupilo još 110 ronioca iz 11 klubova iz Hrvatske i Slovenije, koji su u sklopu akcije “Our River 4ever Clean” čistili dno Mrežnice na ukupno devet lokacija od splava do Grabusovog slapa.

– Nažalost, nije rijetkost da čišćeći riječno dno ronioci dožive bliski susret s opasnošću, točnije neekspodiranim minsko-eksplozivnim sredstvima, rekao nam je tajnik Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar Duga Resa Nikica Spudić, te dodao da je upravo zbog toga, kako bi se ukazalo na ovu problematiku i pravilno postupanje u slučaju opasnog pronalaska, današnja akcija održana u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje i PU karlovačkom.

Uoči samog urona roniocima je predavanje održao i Damir Stojković iz Hrvatskog centra za razminiranje, a policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju Anita Gračan posjetila je na dugogodišnju preventivnu akciju “Manje oružja manje tragedija” te apelirala na građane da ne bacaju oružje u rijeke već da ga bez sankcije predaju policiji.