Prikupljeno 7.422 potpisa u Karlovačkoj županiji, sindikati ne odustaju

HRVATSKA, KARLOVAC – Iako je Vlada službeno potvrdila da je od tri modela outsourcinga izabran onaj najblaži – takozvani spin off, što znači da će osnovati novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu koje će preuzeti zaposlenike javnih i državnih tvrtki, sindikati ne odustaju od svoje borbe. Prikupljanje potpisa za referendum protiv outsourcinga nastavlja se i u Karlovačkoj županiji.

U nepuna dva tjedna otkako je u 128 hrvatskih gradova započelo prikupljanje potpisa protiv kontroverznog outsourcinga, odnosno nauma Vlade da čistačice, kuharice, domari i drugo pomoćno osoblje iz javnog pređu u privatni sektor, potpis za referendum kojim bi se to spriječilo dalo je preko 300.000 građana. Podršku sindikatima dali su i brojni Karlovčani. U Karlovačkoj županiji do sada je prikupljeno 7.422 potpisa, od čega preko 6.000 u Karlovcu. Podaci iz ostalih gradova i općina tek se očekuju, rekla nam je Tatjana Bosiljevac, sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvenom osiguranju.

Kako doznajemo, reakcije građana su različite. Od onih nesolidarnih koji su vidjevši štand izjavili da će svojim tijelom zapriječiti prikupljanje potpisa, do onih koji su rado na vlastitu inicijativu stavili svoj potpis protiv outsourcinga. No ovi prvi ipak su bili samo iznimke.

– Dobili smo podršku građana raznih profila, od zaposlenih u javnom sektoru do onih koji su samo željeli podržati nas. Zahvaljujemo im, a one koji se nisu potpisali pozivamo da to učine još tijekom sutrašnjeg dana – kaže Bosiljevac.

Premda su neki odluku Vlade da je izabran tzv. spin off, odnosno najmanje stresno rješenje za radnike, protumačili odustajanjem od outsourcinga, sindikate ovo rješenje ne zadovoljava i odlučni su da na njega ne žele pristati.

– Mi idemo do kraja. Taj spin off je demagogija, a naša poruka je jasna, želimo da se zakonom zabrani izdavanje pomoćnog osoblja iz javnog sektora, bez obzira o kojem se modelu radi – priča Hrabroslav Filaković iz Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod.

Kako bi se referendum održao potrebno je prikupiti 375.000 potpisa, a jesu li sindikati u tome uspjeli trebalo bio biti poznato već u petak.