Karlovčani u Prvom svjetskom ratu; izložba vrijedna pažnje

KARLOVAC – U Izložbenom salonu “Ljudevita Šestića” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Karlovčani u velikom ratu (1914. – 1918.)”.

Autor izložbe tvorac karlovačkog virtualnog muzeja forografije Kafotke Dinko Neskusil kaže da je izloženo pedesetak povijesnih fotografija koje prikazuju karlovačke vojnike u Prvom svjetskom ratu. Izložba je otvorena povodom stote obljetnice Prvog svjetskog rata. Govoreći o posebnosti ove izložbe autor je naveo dr. Alfonsusa Šibenika, koji je bio natporučnik, vlastelin iz Lipe, karlovački političar i doktor prava. Alfonsus Šibenik bio je prvi karlovački ratni fotoreporter te su i njegove fotografije dio ove zanimljive izložbe.

tina2

U Gradskoj knjižnici izložba će biti otvorena do 30. lipnja. Također dio fotografija može se pogledati i u izlozima Radićeve ulice, i to sve do kraja rujna. Za izložbu „Karlovčani u velikom ratu“ koja se može razgledati u izlozima u Radićevoj ulici i Gradskoj knjižnici fotografije su ustupili: Ana Štefanac (Stregar), obitelj Baeuerle, Ružica Bendejčić, Krešimir Botković, Mirjana Došen, Zvonimir Gerber, Vera Glazer, Morana Rožman, Valentina de Lippa, Maja Nikolovska, Vesna Škrlac, Kruno Sorko i Višnja Sudar.