web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ivanjski krijes u ponedjeljak – paljenje krijesa ove godine ranije zbog utakmice Hrvatske i Meksika

KARLOVAC – Najdugovječnija manifestacija u gradu – Ivanjski krijes i ove će godine biti održan na obalama Kupe. Već tradicionalno rivalstvo gradskih četvrti Banija i Gaza i ove godine donosi zanimljiv program, a zbog utakmice između Hrvatske i Meksika, krijesovi će biti zapaljeni pola sata ranije nego obično, odnosno u 21,30.

Najstarija karlovačka manifestacija Ivanjski krijes ima tradiciju koja seže u 1779. godinu kad je zabilježeno prvo paljenje krijesa i to na Gažanskoj strani. Suparništvo između gradskih četvrti Banija I Gaza traje više od 120 godina, a Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji je zadržao ovakav običaj dočekivanja ljeta. Osim uobičajenih događanja, ove godine pripremljeni su i noviteti.

Program će biti zanimljiv, od tradicionalnog povlačenja užeta na mostu, preko streličarskog ivanjskog tabora na banijanskoj obali Kupe, pa do plesno dječjeg programa na gažanskoj strani. Biti će tu i vatrenih performansa, a defile će imati karlovački motoristi, najavila je direktorica TZ Karlovca Tihana Bakarić.

Ove godine u glazbenom dijelu programa nastupaju Demol Dede i Pips Chips & Videoclips.

Iako je paljenje krijesa pomaknuto sa 22 na 21,30 još se ne zna hoće li se utakmica organizirano gledati na velikom platnu, a zainteresirani ugostitelji još uvijek se mogu javiti u Turistički ured.