web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Medalja Grada za 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi

KARLOVAC – Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Karlovcu je održana još davne 1954. godine i to samo pet mjeseci nakon prve akcije u Hrvatskoj koja je održana u Sisku. Od tada pa do danas Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac već 60 godina neprestano provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a danas su zbog toga i povodom Svjetskog dana darivanja krvi koji se obilježava 14. lipnja, dobili Medalju Grada.

– Već u početku, 1957. i 1958. godine prikupljeno je 909 doza krvi. Akcije je tada organizirao Crveni križ da bi se kroz godine formirali brojni aktivi u tvrtkama i ustanovama s kojima se zajednički postižu izvanredni rezultati. U prvih pet mjeseci ove godine prikupili smo 1338 doza krvi, a to je za 168 doza više od planiranog. Ono što nas najviše veseli je da imamo 84 nova darivatelja od kojih su 46 srednjoškolci, kazala je ravnateljica karlovačkog Crvenog križa Branka Hastor.

No postoje i poražavajući podaci. U svijetu se na godinu prikupi 107 milijuna doza krvi, ali samo u 60 država svijeta od kojih je 29 u Europi. Među njima je i Hrvatska. Stoga je cilj da se do 2020. godine sve doze krvi osiguraju isključivo putem darivatelja, naglasila je Hastor.

Karlovac im čak 2.438 dobrovoljnih darivatelja krvi od kojih je 26 u razdoblju od 2002. do 2013. godine dobilo odlikovanje red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski, odlikovanje koje dodjelje predsjednik Hrvatske. 101, 107, 123, 131 put dali su ono najvrednije od sebe i pritom nisu tražili ništa zauzvrat.

– Najvažnije je da u njima mladi prepoznaju uzore. Ne treba uvijek biti pod svjetlima reflektora da bi bili poznati, vi ste primjer tih samozatajnih ljudi vrijednih spomena u kojima mladi trebaju tražiti uzore, zahvalio im se ovim riječima gradonačelnik Damir Jelić.

Ova medalja nije samo priznanje već i poticaj da i dalje se trudimo, organiziramo još više akcija zaključila je ravnateljica Hastor. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima u to uopće nema sumnje, ali nema ni riječi kojima se može izraziti zahvalnost ovim velikim humanim ljudima.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/medalja_crv_kriz/*{/rokbox}