web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Mještani Turnja skupili 624 potpisa protiv izgradnje bazne stanice

KARLOVAC – Mještani Turnja odlučni su u namjeri da zaustave gradnju bazne stanice VIPneta ispod brda Šanac. U njihovim nastojanjima podršku im daje i Grad Karlovac, a prikupili su 624 potpisa u peticiji protiv izgradnje. Najavljuju i podizanje tužbe kako bi zaustavili radove.

Podsjetimo, sredinom lipnja mještani Turnja saznali su da se usred njihove gradske četvrti gradi bazna stanica, od tada pa sve do danas poduzeli su niz koraka da pokušaju srpiječiti gradnju, a u tome su bili i uspješni jer radnici nakon 23. lipnja nisu došli na gradilište.

Građanska inicijativa će podići tužbu radi zaustavljanja građevinskih radova, a podnijet će i prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu suglasnosti uredbe o mjerilima razvoja elektroničkih komunkacija s Ustavom.

Prema informacijama koje imaju u Građanskoj inicijativi VIPnet je poslao odgovor gradonačelniku Damiru Jeliću u kojem stoji da ne postoje pravni temelji za izmicanje bazne stanice te da nema zračenja. Gradonačelnik im je poslao novo pismo u kojem odbija donaciju VIPneta za uređenje Foginovog kupališta, zbog čega su oni vrlo razočarani, jer kažu da im nitko u Hrvatskoj do sada nije odbio donaciju, kaže predsjednik GČ Dubravko Stavljenić.

Turanjčani smatraju da imaju jako dobre razloge da zaustave izgradnju.Glavni cilj zaustavljanja izgradnje je zdravlje mještana, osbito djece jer u krugu od 800 metara nalaze se vrtić i škola, a u krugu od 300 metara živi oko stotinu djece, rekao je Robert Poturica. Drugi razlog je što će cijena nekretnina pasti te činjenica da bi antena bila dvostruko veća od jarbola na kojem se vije hrvatska zastava kod spomenika poginulim braniteljima. Odašiljač bi trebao biti visok 42 metra, što znači dva puta veći od barjaka koji je tu postavljen u znak sjećanja na branitelje. Turanj je simbol obrane Karlovca, dodaje Poturica i pita se kako bi reagirali Vukovarci da netko antenu odluči staviti na vukovarski vodotoranj.


Podrška Grada postoji, a konsenzus oko ovog pitanja trebale bi pronaći i sve stranke Gradskog vijeća, a to će se vidjeti već na sljedećoj sjednici. Naime na dnevnom redu će se naći i problem Turnja, a odluka bi trebala biti da za svaku izgradnju teleoperater mora imati dozvolu jedinice lokalne samouprave.

Ako uspiju u tome, iz Građanske inicijative se nadaju kako će ova odluka imati utjecaja na cijelu Hrvatsku, jer postoji čitav niz sličnih situacija u Hrvatskoj. Što se pak vlasnika zemljišta tiče, još uvijek se nije javio.