Zanimljivim performansom pokrenuta inicijativa za spas Zvijezde

KARLOVAC – Udruga građana za spas i revitalizaciju Zvijezde predstavila je danas Karlovčanima inicijativu za spas i revitalizaciju istočnog dijela karlovačkog Šanca od Karlovog bastiona do bastiona sv. Josipa. Inicijativa upozorava da će projekt karlovačkog Veleučilišta, u sklopu kojeg se staru vojarnu planira preurediti u Studentski dom, onemogućiti da se obnove bedemi i šančevi, za što smatraju da je jedini zahvat koji gradu može vratiti prepoznatljiv, jedinstven sjaj i dovesti stotine tisuća posjetitelja.

Iako su svjesni da ne mogu zaustaviti gradnju Studentskog doma, iz udruge poručuju da im je cilj pokrenuti inicijativu da se još jednom dogovori i zajednički osmisli dugoročnije i kvalitetnije rješenje za Studentski dom, te pronađe jedino moguće rješenje za spas šanca i revitalizaciju karlovačke Zvijezde.

Udruga je zanimljivim performansom prikazala devastaciju Zvijezde kako ju oni vide. Nakon izgradnje Zvijezde i šančeva, doveli su djecu koja su sve raskopala. Da li su ovim željeli reći da se gradska vlast i Veleučilište ponašaju kao djeca nismo doznali. No, jedno je sigurno, ovdje se radi o projektu koji je Veleučilište kandidralo na fondove Europske unije, te će, ako studentski dom na tom mjestu ne bude izgrađen, novac morati vratiti. Na kraju, neće samo Veleučilište, već i grad i njegovi građani, ovdje biti na gubitku.

Svi su se složili da Zvijezdu moramo čuvati, ali, u ovom slučaju, trebalo se ranije reagirati. Studentski dom ima sve potrebne dozvole, te bi prema najavama, trebao biti izgrađen do iduće godine.

zvijezda_performans_2