web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovački tjednik pripojen Radio Karlovcu

KARLOVAC – Gradskih vijećnici, odnosno potrebna većina u Vijeću, podigli su danas ruke ZA pripajanje Karlovačkog tjednika Hrvatskom radio Karlovcu. Kako je istaknuto, ovakva odluka donesena je kao jedino moguće rješenje koje će osigurati opstanak oba gradska medija. Očekivano, rasprava je bila dugačka i burna, nije nedostajalo ni uvreda ni povišenih tonova, pa čak ni psovki.

Laburistica Snježana Kirinić opsovala je politiku koja je dovela gradske medije u ovakvu situaciju. Gradonačelnika je prozvala štetočinom i optužila ga za licemjerje jer sada upozorava da se mora štedjeti dok su milijuni bačeni kroz prozor na odštete u sudskim procesima i dokumentaciju za nikad realizirane projekte. Od uobičajeno dramatične Kirinić, preko nezavisnog Davora Petračića koji je šturo obrazloženje odluke o pripajanju nazvao haiku točkom dnevnog reda, pa do već tradicionalnog podbadanja na razini SDP-ova Marina Novaković Matanić – predsjednik Gradskog vijeća HSP-ov Mihovil Stanišić – oštre riječi i opsežna rasprava bez konsenzusa obilježili su i današnju sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj je najzanimljivija točka dnevnog reda bilo upravo spajanje lokalnih medija u gradskom vlasništvu.

Pravno, radi se o pripajanju Tjednika Radio Karlovcu, na što se išlo jer Tjednik ima daleko manji početni kapital i jer na taj način koncesija radija ne dolazi u pitanje. Prema gradonačelnikovoj prognozi, trebat će 3,5 godine da spojeni mediji izrastu u stabilnu tvrtku.

– Ove godine predstoji rješavanje ljudskoog faktora, što će biti i najbolnije. U 2015. treba provesti financijsko konsolidiranje, a u 2016. programsko konsolidiranje. Tek 2017. godine moći će se ići u neke nove razvojne projekte – kaže gradonačelnik Damir Jelić.

Iako se detalji još ne znaju, ono što je sigurno je da sadašnji broj zaposlenih u oba medija ne može opstati. Najavljena su otpuštanja, ali i moguća nova zapošljavanja kadrova za koje se pokaže da nedostaju.

– Dakle, pred Upravom je težak proces. Direktor Hrvatskog radio Karlovca nakon ovog pripajanja postaje direktor oba medija. Oba medija imat će i zajedničkog glavnog urednika te marketing. Tko god vodio tvrtku, neće pobjeći od ove sheme, jer su stručnjaci s Fakulteta političkih znanosti su potvrdili da je to jedini logični način – rekao je gradonačelnik.

Ovo je jedino rješenje da Tjednik ne prestane izlaziti, istaknuo je Jelić. Da nije došlo do spajanja, preostalo bi mu još svega nekoliko mjeseci života. Dokapitalizacija ni prodaja, pojasnio je, također nisu dolazile u obzir jer nije bilo zaniteresiranih za takvu investiciju. Podsjetio da je i da zakonska regulativa EU propisuje maksimalni iznos subvencije medijima, koji ne smije prelaziti pola milijuna kuna godišnje. Trenutno, Karlovac je drugi grad u Hrvatskoj po izdašnosti proračunskih sredstava prema medijima, a jednostavno nismo grad koji ima takvu snagu, zaključio je gradonačelnik.

Direktor Tjednika Oliver Budimir nije nam želio komentirati današnju odluku Gradskog vijeća, a kako se moglo čuti od gradonačelnika, na Radiju nisu oduševljeni novom situacijom jer nova će djelatnost, financijski gledajući, za njih predstavljati samo dodatni uteg oko vrata.

pripajanje_2