Patrijarh Irinej poručio kršćanima: Puno je više onoga što nas spaja, nego dijeli

KARLOVAC – Činiti zlo ne donosi radost, samo dobro je radost i ljepota, rekao je između ostalog Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej nakon polaganja kamena temeljca za novi eparhijski dom pokraj danas posvećenog hrama Svetog Oca Nikolaja.

Svečanom liturgijom koju je predvodio Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej započelo je posvećenje hrama Svetog Oca Nikolaja, nakon čega je položen kamen temeljac za Eparhijski dvor pokraj hrama. Time smo učinili veliko i sveto djelo, rekao je Irinej nakon svečanosti.

Ovo je veliki dan, dan kada je zacijeljena rana, veoma krvava nastala kada je hram porušen i bio dosta vremena u takvom stanju. Poslije napora i dobre volje s više strana, obnovljen je gotovo iz temelja i ukrašeniji nego što je bio, tako da je rana zacijeljena današnjim činom posvećenja, no ono što bih ja želio i što žele svi ljudi dobre volje je da se takva djela nikad ne ponove.Zla djela su tragična i za one na koje se mržnja odrazila, ali i za one koji su je činili, kaže Irinej.

Položaj pravoslavne crkve danas nije zavidan, ova institucija veliki je stradalnik još od 2. Svjetskog rata, to je tragično jer znači da postoje neke želje, neke namjere koje nisu humane. Zašto je to tako – ne znam. To je tragičnije jer smo i jedni i drugi kršćani, nismo vjere nepoznate jedna drugoj, nas vezuju istine mnogo veće nego što nas dijele, smatra Irinej.

Svaki narod ima svoj jezik, kulturu, povijest, nešto svoje, ali u suštini je dio sveobuhvatne kulture čovječanstva. Čovjek vrijedi onoliko koliko je u stanju da bližnjega svoga vidi kao sebe, radost nije u uzimanju, nego u davanju. To je vrlina kršćana koja treba biti prisutna u našem životu, rekao je patrijarh Irinej.