web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Crnica: Pacijenti s uputnom dijagnozom s oznakom hitnosti ne čekaju na preglede!

KARLOVAC – Duge liste čekanja na preglede i pretrage, kronična su bolest hrvatskog zdravstva. Ovih dana aktualiziralo ih je upozorenje Europske komisije, kao i najava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je poručio da kreće u veliku akciju skraćivanja listi čekanja i analizu stanja po svim hrvatskim bolnicama.

Istražili smo kakva je situacija u Općoj bolnici Karlovac.

Čak 1.184 dan, odnosno gotovo 3 i pol godine, čeka se na prvi pregled na Odjelu hematologije u karlovačkoj općoj bolnici. Barem tako kaže lista koju je na svojoj web stranici objavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a na kojoj se može vidjeti koliko se čeka pregled na svakom odjelu svake bolnice u Hrvatskoj.

Zatražili smo objašnjenje ovog na prvi pogled nevjerojatnog podatka.

– Hematološka ambulanta bila je aktivna dok je dr. Dejanović, koji je hematolog, bio u OB Karlovac. Otkako je on prije više od dvije godine otišao u mirovinu, nismo dobili zamjenu. U međuvremenu, raspisan je natječaj za specijalizaciju iz hematologije. Ta ambulanta je ostala aktualna u ovom statističkom dijelu, pa su se onda praktički još po inerciji naručivali pacijenti u hematološku ambulantu koja zapravo ne postoji. Naime, to je specifična djelatnost koja je sofisticirana. Referentni centar je KBC Merkur i tamo odlazi najveći broj pacijenata. Naša je intencija da barem dva puta tjedno dobijemo hematologa u našu ustanovu, koji bi rutinski vodio naše pacijente i smanjiti potrebu da oni putu u Zagreb, da se ne izlažu nepotrebnim troškovima i fiztičkim naporima – kaže dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj OB Karlovac.

No, zabrinjavajuće djeluju i podaci da se, primjerice, na prvi pregled na Odjelu kardiologije čeka u prosjeku 83, na Odjelu nefrologije 90, a na Odjelu pulmologije 62 dana. No dr. Crnica upozorava da hitni slučajevi nikada ne čekaju toliko.

– Sve uputne dijagnoze koje u sebi imaju komponentu hitnosti, prepoznatljive su i djelatnicima koji nisu medicinske struke, tako da pacijenti s takvim uputnim dijagnozama nisu na listama čekanja. Trudnice, djeca i onkološki pacijenti ne čekaju dulje od tjedan dana – tvrdi dr. Crnica.

Iako je očito da službene liste čekanja ne daju realni uvid u pravo stanje stvari i mogu navesti na netočne zaključke, nedvojbeno je da problem postoji i da je nužno poraditi na njegovom rješavanju. Ključna stvar je, kaže dr. Crnica, ostvariti bolju suradnju unutar struke, posebice s liječnicima obiteljske medicine.

No osim struke, problemu predugih listi čekanja nerijetko doprinose i sami pacijenti, bilo istovremenim prijavama na pregled u više bolnica, bilo nedolaskom na pregled u zakazanom terminu. Prema podacima HZZO-a, takvih je čak 20 posto, pogotovo o ljetnim mjesecima. Iako u karlovačkoj bolnici procjenuju da je ipak riječ o prenapuhanoj brojci, na pacijente koji se prepoznaju u ovakvom ponašanju apeliraju da budu odgovorniji i da se jave da neće doći na pregled ako su u međuvremenu od njega odustali.