web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovačka pivovara u proizvodnji će koristiti ječmeni slad isključivo hrvatskog podrijetla

OSIJEK – Danas je Karlovačka pivovara s tvrtkama Slavonija slad i Poljoprivredno prehrambeni kompleks (PPK), svojim dugogodišnjim partnerima te Poljoprivrednim institutom Osijek potpisala Pismo namjere o korištenju 100 posto hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva. Tako će Slavonija slad za Karlovačku pivovaru osigurati ječmeni slad isključivo hrvatskog podrijetla, čime se podržava domaća poljoprivreda i proizvodnja ječmenog slada, ali i znanstveno-istraživački rad u sjemenarstvu te oplemenjivanju i uzgoju ječma u Hrvatskoj.

Karlovačka pivovara inicirala je ovaj projekt jer vjeruje u potencijale hrvatske poljoprivrede i želi u proizvodnji Karlovačkog piva koristiti isključivo ječam s hrvatskih polja.

Karlovačka pivovara ove godine slavi 160 godina proizvodnje piva vrhunske kvalitete koje je napravljeno od prirodnih sastojaka. Težimo tome da naše Karlovačko čine hrvatski sastojci, a danas smo ovdje kako bismo predstavili našu inicijativu koja će tome i doprinijeti. S našim dugogodišnjim partnerom Slavonija sladom dogovorili smo suradnju u kojoj će oni osigurati da ječam, odnosno ječmeni slad, za naše Karlovačko bude 100% hrvatskog podrijetla, s hrvatskih polja. Ovime želimo dati potporu domaćoj poljoprivredi i doprinijeti održivosti domaćeg uzgoja ječma jer vjerujemo da hrvatski proizvođači mogu osigurati sirovine vrhunske kvalitete kakve koristimo za proizvodnju našeg piva, izjavila je Branka Slaveska, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare na konferenciji za novinare održanoj u Poljoprivrednom institutu Osijek.

Pomoć i podršku ovoj inicijativi od početka pruža Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

– Hrvatska gospodarska komora podržava inicijativu koja će povezivanjem proizvođača osigurati veće korištenje domaćih sirovina, resursa, kapaciteta i znanja u proizvodnji proizvoda hrvatskog porijekla. To je dobar način da se poveća dodana vrijednost u lancu proizvodnje i posebno me veseli što je Karlovačka pivovara u svoju inicijativu uključila ne samo Slavoniju slad već i PPK te Poljoprivredni institut Osijek. Sigurna sam da će potrošači, ne samo u Hrvatskoj, u Karlovačkom pivu prepoznati kvalitetu sastojaka proizvedenih u Slavoniji, rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede. Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina istaknula je ovom prilikom: Ministarstvo poljoprivrede podržava sve inicijative i investicije koje potiču razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje te uključuju domaću sirovinu u proizvode sdodanom vrijednošću. Uvjereni smo kako će ova inicijativa potaknuti razvoj proizvodnje ječma što može biti poticaj za poljoprivredne proizvođače koji kroz organiziranu proizvodnju i otkup mogu imati i bolji dohodak. Drago nam je što se potiče razvoj proizvodnje od polja do stola i što je u cijeli projekt uključena i znanost, kao važan segment poboljšanja kvalitete i povećanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Ovaj projekt je pozitivan primjer stranog ulaganja u Republici Hrvatskoj te horizontalnog i vertikalnog povezivanja poljoprivrede i prehrambene industrije.