stan_jaskovo

KARLOVAC – Dugo najavljivana deinstitucionalizacija korisnika Centra za rehabilitaciju Ozalj konačno je zaživjela. Nakon brojnih priprema za sada u Ozlju i Karlovcu u dvije stambene zajednice živi pet korisnika Centra, a do kraja godine 40 će ih izaći iz ustanove.

Darvin Sinovčić i Anđelko Grman Adamović imaju tridesetak godina, a obojici je stan koji je Centru dodijelio Grad Karlovac prvi susret sa samostalnim životom. Za sada se snalaze, ali uz stalnu pomoć asistenta.

Jutra provode radno u Jaškovu, jedan se bavi poljoprivredom, a drugi pomaže u čišćenju Centra, dok su poslijepodneva rezervirana za samostalni život. Obojica su sretni što im je to omogućeno, a vesele se i što će od rujna biti isključivo u svom stanu. No, prije toga čeka ih i ljetovanje u Novom Vinodolskom.

stan_jaskovo1

Još dvojica korisnika dolaze živjeti u stan u Gundulićevoj ulici 1. rujna, novim sustanarima se vesele, a sve većim brojem korisnika koji žive samostalno zadvoljni su i u Centru.

Za sada pet korisnika živi samostalno,a još 40 će biti regionalizirano, odnosno vraćeno u regije i županije iz kojih dolaze, kaže ravnateljica Dijana Borović Galović. Zorkovac bi do kraja godine trebao biti zatvoren, odnosno postati ustanova za usluge u zajednici.

Grad Karlovac prije godinu dana ustupio je stan veličine 57 metara četvornih u svom vlasništvu Centru na pet godina bez nakande, a zamjenica gardonačelnika Marina Kolaković vjeruje kako će to biti i produženo.

stan_jaskovo2