web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U ponedjeljak kreće sanacija Lemić Brda

KARLOVAC/ZAGREB – Sanacija odlagališta otpada na Lemić Brdu počinje ovaj mjesec, najavljeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje je danas i potpisan ugovor o početku radova s izvođačima. Iako je natpis o početku sanacije postavljen još prije 5 godina, a mještani sanaciju čekaju i dulje, čini se kako su taj trenutak i dočekali.

– Jedanaest dugih godina Lemić Brdo zatrpavano je raznim otpadom. Smeće se prestalo službeno odlagati još 1986. godine i od tada se čeka sanacija. Ovoga puta zaista kreće sanacija i to već u ponedjeljak kada će prvo biti pregledano stanje terena u smislu ima li još mina na tom području, kazao nam je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Vrijednost radova je 15,4 milijuna kuna, a za projekt sanacije i dosad izrađenu dokumentaciju, izgradnju zaštitne ograde kojom je spriječeno daljnje nekontrolirano odlaganje otpada i građevinski nadzor Fond je već osigurao i isplatio gotovo milijun kuna.

– Sanacija će obuhvatiti 14.000 kubika raznog otpada. Tamo se odlagao mazut, mulj, plastična masa, boje, soli i kiseline stoga smo napravili istražne radove i to vrlo detaljno. Napravili smo probna iskopavanja i bušotine tako da vrlo precizno znamo što nas čeka. Najveći dio onečišćenog će biti odvezen u spalionice, nikako neće biti ostavljen na lokaciji, a onaj dio koji je u potpunosti kemijski inertan bit će odložen na novu plohu koja će se izgraditi na lokaciji u skladu sa propisima i potom zatvoriti, dodaje Müller.

Nakon što se lokacija sanira i ploha zatvori osigurat će se i petogodišnje praćenje stanja okoliša sukladno Rješenju o prihvatljivosti za okoliš. Kako je otpad na Lemić brdu zbog nepravilnog odlaganja i lake pristupačnosti odlagalištu predstavljao rizik za okoliš i zdravlje ljudi bit će napravljene i dodatne analize stanja okoliša. Bez smeća Lemić Brdo bit će za godinu dana.

– Tehnologija kojom ćemo raditi je vrlo osjetljiva i potrebno joj je suho vrijeme tako da ovisimo upravo o vremenu. Planiramo dovršetak sanacije za 10 do 15 mjeseci, no ako do kraja ove godine saniramo 60 posto bit ćemo iznimno zadovoljni, zaključio je Müller.

Sanacija ove crne točke pokazuje odlučnost Vlade, Ministarstva i Fonda da investiraju i provedu projekte kojima se izravno utjeće na poboljšanje okoliša i života građana. U samo dvije godine Fond je na području Karlovačke županije sufinancirao projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti vrijedne 71 milijun kuna.