web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

SOŠICE – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se kao spomendan obilježava 23. kolovoza, predstavnici Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade sudjelovali su u komemoraciji na spomen području Jadovno kao i kod jame Jazovka na Žumberku.

Jazovka je jama kod Sošica na Žumberku. Poznata je i kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. godine. U jami je do danas pronađeno 476 kostura, a protiv zločinaca još nikad nije počeo niti jedan sudski postupak.

Vijence kod jame Jazovke su položili izaslanik Predsjednika Republike general bojnik Mate Ostović, predsjednik Sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, te predstavnici veleposlanstava Indonezije, Austrije, Italije, Japana, Danske i Njemačke.

Ministar branitelja Predrag Matić, koji je na čelu Povjerenstva koje je organiziralo današnje komemoracije, posebno je istaknuo kako mu je drago što su ove godine na komemoraciji u Jadovnom bili i predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve. Sve to znak je da radimo dobar posao, naglasio je ministar.

Inače, u našoj se zemlji Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava kao spomendan od 2011., sukladno Deklaraciji Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, te Rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.

jazovka_2014_2