Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

KARLOVAC – Članovi HDZ-a prisjetili su se žrtava totalitarnih i autoritarnih režima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima i grobljima diljem županije. Sveta misa za sve žrtve održana je u Crkvi Presvetog Trojstva u Slunju.

Županijski odbor HDZ-a Karlovačke županije i Gradski odbor HDZ-a Grada Karlovca, kao i svi ostali gradski i općinski odbori ove stranke obilježili su 23. kolovoz – Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Rezolucijom Eurospkog parlamenta iz 2009. godine preporučeno je parlamentima u Europi da 23. kolovoz proglase danom spomena na žrtve totalitarnih I autoritarnih režima. Hrvatski Sabor je dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima primijenio ovu rezoluciju.

Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok osamnaest drugih članica obilježava 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na današnji dan prisjećamo se svih onih, koji su pod bilo kojim totalitarnim režimom žrtvovali svoj život ili su bili zakinuti za svoja osnovna ljudska prava. Ovaj dan proglasilo je Vijeće Europe, a mi smo dio Europe, koja osuđuje sve totalitarizme. Treba se prisjetiti svih žrtava i podsjetiti se svih totalitarnih režima, ne da bi se živjelo u prošlosti, nego se moramo naučiti živjeti sa svojom prošlosti, rekao je predsjednik karlovačke Gradske organizacije HDZ-a Damir Mandić.