tomasic_rozp

KARLOVAC – Toplinarstvo u Karlovcu i dalje je vruća tema. Tako je predsjednik ROZP-a Željko Tomašić iznio svoj stav vezano uz Ugovor o potrošnji toplinske energije i Uredbu Vlade prema kojoj je dozvoljeno potpisivanje tih Ugovora između kupca i krajnjeg kupca toplinske energije i nakon isteka roka koji je bio 1. lipnja ove godine, a ne 1. rujna kako se navodilo na tribinama Gradske toplane.

Regionalna organizacija zaštite potrošača zatražila je od HERA-e odluku prema kojoj je rok za potpisivanje Ugovora o potrošnji toplinske energije pomiče s 1. lipnja na 1. rujna jer je Gradska toplana istaknula kako je HERA donijela upravu tu odluku. Iz HERE je stigao suprotan odgovor.

– Odgovor HERA-e je: Obavještavamo Vas da HERA ne posjeduje navedenu odluku, kao ni bilo koju drugu odluku u vezi provedbe Zakona o tržištu toplinske energije, kazao je Tomašić.

Stvar je dodatno prošlog četvrtka zakomplicirala i Uredba Vlade koja je jedino dopustila potpisivanje ugovora nakon spornog roka, 1. lipnja, ali je u jedinicama lokalne samouprave koje nisu uspostavile tržište, dopustila da najveći distributer toplinskom energijom automatski postane i kupac. No to ne mijenja činjenicu da Gradska toplana mora imati Ugovor s ovlaštenim predstavnicima stanara kako bi imala zakonsko pravo ispostaviti račun.

– Ugovor sklapaju dvije osobe Gradska toplana i predstavnik stanara ili svaki stanar zasebno ukoliko ima ugrađen kalorimetar, ali ne na način kako stoji na internetskoj stranici Gradske toplane. Ona može dati samo opće uvjete, a sve ostalo se može dogovarati. Ne može se ponuditi gotov Ugovor jer to onda nije Ugovor. Potrošači se moraju izboriti za što povoljnije ostale stavke Ugovora kao što su fiksna cijena, nepromjenjivost cijene do nekog vremena, a savjetujemo da se potpisuje na rok od jedne godine, poručuje Tomašić.

Cijela situacija još će biti apsurdnija ako Gradska toplana nastavi isporučivati toplinsku energiju i za to pošalje račune, a posebno ako na njih uvrsti i nove dvije tarifne stavke, naknadu za opskrbu i naknadu kupcu što ne smije ako nema Ugovor s krajnjim korisnicima.

– Znam da će ljude grijati i ako ne sklope Ugovore, jer Gradska toplana će htjet novce, ali dok nema ugovornog odnosa izrabljivat će ljude, smatra Tomašić.

Dodajmo i da je na ovu svojevrsnu mini javnu tribinu pozvao i predstavnike Grada, gradske vijećnike i predstavnike Gradske toplane od kojih je došlo tek nekoliko vijećnika iz redova oporbe.