web karijera 1160*120
web struka 1160*120

SDP: Tražimo besplatne udžbenike za svu djecu

KARLOVAC – Kako bi pomogli učenicima slabijeg imovinskog stanja i njihovim roditeljima Forum mladih SDP- a Karlovac pokrenuo je akciju prikupljanja školskog pribora i bilježnica još u srpnju. Akcija je ovih dana uspješno završena, rečeno je danas na press konferenciji u prostorijama SDP-a na Rakovcu. Konkretno, ovom akcijom potrebnu pomoć dobilo je 26 obitelji, odnosno 72 učenika dobilo je školski pribor.

Iz SDP-a zahvaljuju svima koji su se odazvali, posebice gradskim tvrkama jer su odazvavši se akciji pokazale društvenu odgovornost, dok isto nisu pokazali trgovački lanci koji djeluju u Karlovcu, naglašeno je na pressici. Uz brojne građane, među kojima se posebno ističu oni koji imaju najmanje – umirovljenici, akciju “Karlovčani za Karlovčane” pomogle su i neke lokalne tvrtke što je vrlo pohvalno kažu u SDP-u navodeći da je pomoć obiteljima s djecom koja će uskoro u školske klupe bila zaista neophodna.

– Došli smo kod obitelji u Tušilović, i kad je mala curica otvorila torbu i vidjela unutra pernicu rekla je vauuuu, onda vam se cijeli dan uljepša i jednostavno postane jasnije zašto to radimo i zašto bi ostali trebali, rekao je Žarko Latković, predsjednik Gradske organizaciije SDP-a. Nažalost nisu svi bili široke ruke. Knjižare, vjerske udruge, ali posebice trgovački centri nisu pokazali socijalnu osjetljivost, a itekako imaju koristi od građana Karlovca, tvrde u SDP-u.

– To je jedan problem na koji možemo i zapravo treba reagirati na takvu stvar. Trgovački centri zapravo veliku dobit izvlače iz građana, a za uzvrat ne dobiju ništa. Barem bi kroz ovakve i slične humanitarne akcije mogli pokazati da su društveno odgovorni, izjavila je Marina Novaković Matanić, tajnica Gradske i Županijske organizacije SDP-a.

U SDP-u također smatraju da je Grad Karlovac trebao učenicima osnovnih škola na području Karlovca dati besplatne udžbenike. Svjesni teške situacije u zemlji SDP-ovci su izračunali da bi Grad Karlovac kada bi omogućio besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima iz proračuna trebao izdvojiti 6 do 7 milijuna kuna, što i nije tako puno ako znamo da se ulaže u znanje. Upravo stoga na ovoj press konferenciji dali su pozitivan primjer Općine Barilović.

Naime, na području te općine osnovci će dobiti udžbenike, a roditelji mogu odahnuti, posebice oni koji imaju više od troje djece.

– Imate dvije situacije. Socijalnih slučajeva ima, ali dobar dio roditelja koji nam se javio živi s dvije do tri tisuće kuna mjesečno ili od nekih mirovinica, dakle oni nemaju pravo na socijalnu pomoć. Njihov problem je što oni s tako malim primanjima ne mogu djeci pruštiti udžbenike, posebice ako imaju tri i više školaraca. Iz SDP-a poručuju da će kod donošenja proračuna inzistrirati na tome da se osiguraju besplatni udžebenici za svu djecu, odnosno za sve osnovnoškolce na području Grada Karlovca.