Europski tjedan kretanja od 16. do 22. rujna obilovat će događajima, otvoren i foto natječaj

KARLOVAC – I ove godine nizom događaja Karlovac obilježava Europski tjedan kretanja od 16. do 22. rujna pod sloganom “Naše ulice naš izbor”. Cilj ove akcije je potaknuti građane na drugačiji način kretanja u urbanim sredinama, a naročito smanjenje korištenja automobila u svakodnevnom kretanju gradom. Inače, ovo je 14 godina u nizu da se u Karlovcu obilježava Europski tjedan kretanja, a svake godine organizatori se trude povećati broj aktivnosti vezanih uz ovo obilježavanje.

Tako će ovogodišnji Tjedan kretanja, ispričala je Martina Furdek Hajdin, pročelnica UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca, obilovati radionicama, biciklijadom, šetnjom gradskim ulicama s osobama s invaliditetom, a pojedini će dijelovi grada biti zatvoreni za promet.

Zatim, najavljen je i jedan zanimljiv projekt pod nazivom “Karlovačkim ulicama kroz povijest”, ali i poslastica za sve ljubitelje fotografije – foto natječaj. Dakle, svojim fotografijama možete ukazati na dobra ili loša rješanja koja susrećemo na ulicama našeg grada, bilo da je riječ o prometnim rješenjima, pristupačnosti ili nepristupačnosti pojedniih prostora osobama smnajenje pokretljivosti. Autorske fotografije, veličine do 1MB, s kratkim opisom, imenom i prezimenom, adresom i e-mailom te brojem telefona treba dostaviti na tjedan.kretanja@karlovac.hr.

Pristigle fotografije moći će se pogledati i za njih glasati od 16. do 20. rujna na FB stranicama Grada i Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Blaženka Presečan kaže da prvih pet fotografija očekuju bogate nagrade. Pobjednici Foto natječaja bit će poznati 22. rujna, odnosno zadnjeg dana obilježavanja Europskog tjedna kretanja.

Na događanja vezana uz Europski tjedna kretanja sve Karlovčanke i Karlovčane pozvao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, rekavši kako ga veseli ova lijepa tradicija te da se nada da će vrijeme u Tjednu kretanja biti lijepo. Hoće li se gradonačelnik odazvati na foto natječaj nije poznato, no kada bi on sam birao dvije fotografije za natječaj, izabrao bi dio grada na Gazi uz most prema Baniji gdje nogostup nije pristupačan za vrijeme kiše. To bi bio loš primjer. Druga fotografija, ona pozitivna koju bi poslao na natječaj bila bi snimka Vrbanićevog perivoja, otkrio je novinarima gradonačelnik Damir Jelić, najavljujući ovu tradicionalnu manifestaciju u Karlovcu.