KABA

Učenici u klupama, no djeca s teškoćama u razvoju prepuštena sebi – zakazalo ministarstvo

KARLOVAC – Prvi školski dan prvašićima je bio nešto laganiji. Zajedno s roditeljima, bakama, djedovima, učiteljima i novim društvom uživali su u pripredbi koju su za njih pripremili stariji učenici. Mališanima OŠ Grabrik dobrodošlicu je poželio i prvi čovjek grada Damir Jelić.

– Lijepo je biti prvi dan u školi. Neka vam ovaj dan unese puno mira i blagoslova u vaše živote. Vidim da su ovi stariji malo nezadovoljni jer kreću nove obveze, ali tu je opet društvo i to je ono što je predivno. Mlađima ipak želim puno igre, poručio je Jelić.

No prvi dan veliki je stres učenicima s poteškoćama u razvoju jer su u novu školsku godinu krenuli bez asistenata u nastavi. Ministarstvo je još u svibnju raspisalo natječaj za asistente, a u Karlovačkoj županiji odobreni su za 29 od 44 djece. No koja su to djeca, nikome nije poznato, a ministarstvo ne daje odgovor na to pitanje.

– Do sada su ovaj projekt provodile udruge, ove godine prvi puta gradovi i županije. Mi kao udruge nismo prepoznati kao partneri, a i mislili smo da će ovaj novi model riješiti probleme, no situacija je još gora. Neslužbeno doznajemo da bi ovaj ili idući tjedan trebao biti raspisan natječaj ministarstva na koji će se moći javiti udruge. Sve to trebalo bi biti rješeno do 1. listopada, kazala je tajnica UOSIKAŽU Marica Poljančić.

Roditelji jedino sada mogu ostati sa svojim djetetom na nastavi, ali napomenimo kako je i to protuzakonito jer u učionici bez odobrenja ministarstva ne smije biti nitko osim učitelja i učenika. Kada će i hoće li sva djeca s teškoćama dobiti asistente, jedno je veliko možda, zaključuju udruge.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/prvi_dan_skole/*{/rokbox}