web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Sve službe u stanju redovnih aktivnosti: Pomoć poplavljenima u skladu s planovima i potrebama

KARLOVAC – Večeras je održan posljednji sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje u prostorijama Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Sada slijede redovne aktivnosti, popisivanje i sanacija šteta.

Sve službe stavljaju se u stanje redovnih aktivnosti i pružat će pomoć stanovnicima poplavljenih područja u skladu s internim planovima i njihovim potrebama, stanje je dovoljno pod kontrolom da se to može učiniti prvi je zaključak Stožera.

Drugi je zaključak da treba prikupiti izvješća koja će biti realna, možda i kritična, ne samo za nas nego i za naše građane kako bi mogli u postupcima koji bi se mogli pojavljivati u drugim izvanrednim situacijama kvalitetnije i bolje reagirati, kaže zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Uvijek treba biti kritičan, nije dovoljno samo vježbati nego u realnoj situaciji tražiti propuste kako bi se oni ispravili, dodaje Franković. U ova tri dana sagledana je situacija i propusti, sada će se raditi na edukaciji subjekata zaštite i spašavanja, odlučeno je da se iskoristi edukacija koju provodi DUZS za Stožere i to 10. listopada u Gradskoj vijećnici. No u svakom slučaju pred ekipama na terenu je još dosta posla.

Pružanje pomoći na terenu će biti do detalja razrađeno, a što se tiče pumpi i isušivača oni će biti na raspolaganju sukladno operativnim planovima i prioritetima građana. Prvi prioritet su stambeni objekti, a tada sve ostalo, jesen je pred nama i to će sigurno potrajati, kaže Franković.

Stožer je apelirao na ljude dobre volje i pravne subjekte da pomognu i otvoren je poseban račun za donacije koji će biti otvoren do 31. prosinca, a novac će se koristiti za sve potrebe iz domene zaštite i spašavanja.

Karlovačka županija je bila baza za doniranu opremu, sad se dogodila situacija da je to potrebno i drugim županijama, koliko je moguće potrebe se usklađuju sa zapovjedništvima na terenu. Već danas je poslano 2.000 vreća na teren. Karlovačka županija tako pomaže i Sisku i Međimurju, kaže Franković te se očekuje i njihova pomoć kad će biti potrebno.