ibrahim_kajan_knjiga

  • September 19, 2014
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – “Grad velike svjetlosti – Mostarske vedute”, putopisna knjiga poznatog bošnjačkog pisca Ibrahima Kajana promovirana je u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu. Mostarske vedute sadrže narodne predaje, povijesne podloge zbilje i osobni stav pisca prema povijesti.

Ibrahim Kajan rođen je 1. listopada 1944. godine u Mostaru, 1969. godine preselio se u Zagreb gdje je između ostalog pokrenuo Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske Preporod. Kajan iza sebe ima 25 objavljenih djela i više osvojenih nagrada. Veza s rodnim Mostarom, njegovim znamenitostima, ljudima, poviješću je neraskidiva u Kajanovim djelima.

U ovom djelu skromnost je prije svega, pisac o rodnom gradu govori na prihvatljiv način svakom čitatelju, a iz svake rečenice izbija ljubav prema Mostaru, rečeno je prilikom predstavljanja ovog djela.

Autor govori o rodnom Mostaru i kroz stihove, odnosno lirske dijelove u putopisu kako bi otrgnuo od zaborava i obnovio sjećanja odnosno slike iz djetinjstva. Knjizi je autor posvetio dosta vremena tražeći odgovore, a sve je potkrijepljeno i fotografijama Mostara.

Nakon što je knjiga promovirana u Bosni i Hercegovini i karlovačke promocije, autor putuje u Kanadu gdje će prezentirati Grad velike svjetlosti – Mostarske vedute.

O knjizi su uz autora govorili imam medžlisa Karlovac Admir efendija Muhić i magistrica južnoslavenskih jezika i književnosti Ajka Srebreniković.